Linkovi

Kongres će ipak dobiti transkripte Trumpovih razgovora u istrazi o nasilju na Capitol Hillu


Bivši predsjednik SAD Donald Trump u Bijeloj kući
Bivši predsjednik SAD Donald Trump u Bijeloj kući

Odbor američkog Kongresa koji vodi istragu o nasilnom upadu pristalica Donalda Trumpa na Capitol Hill 6. januara, moći će da dobije transkripte razgovora, registar posjeta Bijeloj kući i druge dokumente i rasvijetli ulogu bivšeg predsjednika u tom događaju. 

Sudija Distrikta Kolumbija Tanja Čatkan odbacila je argument Trumpovih advokata da transkripti razgovora i ostala povjerljiva dokumenta treba da ostanu sakriveni od Kongresa.

"Odbor ovih zahtjevom ne prekoračuje svoja ovlaštenja", napisala je sudija Čatkan.

Trump se pozivao na pravo predsjednika da u određenim situacijama, ne dostavi povjerljive transkripte razgovora sudovima ili drugim institucijama koje to traže.

Sudija Čatkan je konstatovala da je "Trump tvrdio da to pravo traje zauvijek".

"Ali, predsjednici nisu kraljevi, a Trump nije predsjednik".

Transkripti svih razgovora u Bijeloj kući nalaze se u Nacionalnom arhivu u Washingtonu, a Trump je tražio od te ustanove da ne dostavi Kongresu dokumenta.

Trump je najavio žalbu na ovu odluku.

"Ovo je velika stvar", rekao je predsjedavajući kongresnog odbora, Beni Tompson.

"Radujem se što ćemo dobiti te informacije. Naši istražitelji će detaljno prečešljati transkripte kako bi utvrdili da vlast nije radila protiv svojih građana", rekao je Tompson za CNN.

Trump je 6. januara održao zapaljiv govor pred svojim pristalicama na Capitol Hillu i pozvao ih da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu Joe Bidena, što je posljednji korak u zvaničnoj potvrdi pobjede predsjednika, jer je tvrdio da su izbori pokradeni.

Njegove pristalice su ubrzo potom upale u zgradu Kongresa.

U nasilju je poginulo petoro ljudi, a više od 700 je krivično gonjeno zbog upada u Kongres.

XS
SM
MD
LG