Linkovi

Predstavnički dom preporučio podizanje optužnice protiv Trumpovog šefa kabineta


Mark Meadows
Mark Meadows

Mark Meadows, bivši šef kabineta Donalda Trumpa, mogao bi da bude krivično gonjen jer je odbio da sarađuje u kongresnoj istrazi o upadu Trumpovih pristalica na Capitol Hill 6. januara.

Predstavnički dom glasao je da preporuči Sekretarijatu za pravosuđe podizanje optužnice protiv Meadowsa, o čemu će Sekretarijat samostalno odlučiti. Ako bude proglašen krivim, Meadowsu prijeti kazna od godinu dana zatvora.

Odbor u Predstavničkom domu istražuje upad Trumpovih pristalica u Kongres, a od Meadowsa su tražili da svjedoči o transkriptima SMS poruka i drugih komunikacija sa Trumpom, koji su već dostavljeni tom odboru.

Uoči izjašnjavanja odbora, republikanska članica Liz Cheney ​iznijela je detalje SMS poruka koje su poslate Meadowsu u vrijeme nemira.

Predstavnici u Kongresu, voditelji Fox Newsa, pa čak i Trumpov sin Donald mlađi, tražili su od Meadowsa u porukama da ubijedi Trumpa da se obrati pristalicama i zaustavi upad na Capitol Hill.

"Mora da osudi ovo s...e što prije. Mora da se obrati iz Ovalne sobe", pisao je Donald Trump mlađi Meadowsu.

Bivši predsjednik je na skupu održanom uoči upada, pozvao pristalice da se spriječe potvrđivanje rezultata predsjedničkih izbora u Kongresu, na kojima je pobijedio Joe Biden. Više od 600 učesnika nereda, koji su lomili prozore, upadali u kancelarije članova Kongresa i napadali policiju, optuženo je za krivična djela.

Dok je trajalo nasilje u Kongresu, pojedini voditelji na televiziji Fox News javno su umanjivali opasnost od nasilja, sugerisali da su ga izazvali Trumpovi protivnici, ili tvrdili da je većina ljudi koja je upala u Kongres bila mirna.

Međutim, jedna od voditeljica Laura Ingraham​, prethodno je poslala poruku Meadowsu "da predsjednik mora da kaže ljudima koji su na Capitolu da idu kući".

"Ovo nanosi štetu svima nama. On uništava svoje naslijeđe", napisala je Ingraham.

Dvojica novinara Foxa, Brian Kilmeade i Sean Hannity​, također su apelovali na Meadowsa da od Trumpa traži da pozove svoje pristalice da napuste Capitol.

Liz Cheney je ocijenila da poruke pokazuju "krajnje zanemarivanje dužnosti" od strane Trumpa i da pokreću pitanja da je li je bivši predsjednik, odlukom da ne reaguje, pokušavao da poremeti proces potvrde rezultata predsjedničkih izbora na kojima je izgubio.

"Ove poruke nesumnjivo pokazuju da je Bijela kuća tačno znala šta se događa na Capitolu", navela je ona.

Više sati poslije nasilja, Trump je pozvao pristalice da "idu kući", dok je i dalje iznosio lažne tvrdnje da su izbori pokradeni. U kasnijim tvitovima je, po svemu sudeći, pokušavao da opravda poteze učesnika nereda.

Meadows je odboru od devet članova, sedam demokrata i dvoje republikanaca, predao više od 6.600 stranica prepiske sa ličnog mail naloga, kao i oko 2.000 SMS poruka.

Prvobitno je pristao da svjedoči o svojoj ulozi u događajima prije i na dan nereda 6. januara. Zatim je promijenio mišljenje, pozivajući se na izvršnu privilegiju - pravo predsjednika da ne objavljuju neka dokumenta.

Uoči glasanja u Predstavničkom domu rekao je za Fox News da je odluka politička i da ima veze sa "proganjanjem Donalda Trumpa".

Još jedan Trumpov bliski saradnik, Steve Bannon​, optužen je za nepoštovanje Kongresa. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na zatvorsku kaznu do godinu dana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG