Linkovi

Biden blokirao Trumpov pokušaj da se ne predaju dokumenta o napadu na Capitol


Protest Trampovih pristalica pred zgradom Kongresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Protest Trumpovih pristalica pred zgradom Kongresa

Američki predsednik Joe Biden blokirao je drugi pokušaj Donalda Trumpa da se ne objelodane dokumenta o napadu na Capitol - što zahtijevaju članovi Kongresa uključeni u istragu tog incidenta.

U skladu sa tim naređeno je da se poslednji set dokumenata preda Kongresu.

„Biden je zaključio da pozivanje na izvršnu privilegiju nije u najboljem interesu Sjedinjenih Država i zbog toga nije opravdano“, navedeno je u odgovoru savjetnice američkog predsjednika Dejne Remus poslatom 25. oktobra Nacionalnoj upravi za arhive i dokumenta. Izvršna privilegija je pravo predsjednika i drugih članova izvršne grane vlasti da zaštite povjerljivost nekih komunikacija, pod određenim okolnostima.

Ističući hitnost zahtjeva Kongresa, Biden je naredio arhivama da dokumenta dostave 30 dana od momenta obavještavanja bivšeg američkog predsjednika Trumpa o toj odluci, sem ukoliko sud ne interveniše u tom slučaju.

Tejlor Budovik, Trumpov portparol, bio je nedostupan za komentar donijete odluke, javila je agencija Reuters.

Ranije tokom mjeseca Biden je blokirao Trumpov prethodni pokušaj da onemogući transfer dokumentacije povezane sa nasilnim upadom u Capitol u periodu kada je bivši predsjednik i dalje bio na funkciji – zbog čega je i podnio tužbu.

U oba slučaja, Bijela kuća je saopštila federalnom arhivu i ukazala potrebu da Kongres razumije okolnosti koje su dovele do, kako je navedeno, najozbiljnijeg napada na aktivnosti federalnih vlasti od perioda građanskog rata.

Podsjetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa formirao je poseban odbor koji istražuje napad i nerede u zdanju Capitola dijela pristalica bivšeg američkog predsjednika u pokušaju sprječavanja izborne pobjede Joe Bidena.

U napadu je poginulo pet osoba, a njih skoro 700 ljudi suočava se sa krivičnim prijavama.

Članovi Kongresa zahtijevaju svjedočenje brojnih građana - uključujući i bliske Trumpove saradnike. Stiv Benon, jedan od njih, odbio je da se odazove pozivu.

To je uzrokovalo da Predstavnički dom izglasa da je Benon opstruisao rad Kongresa, što može da dovede do toga da Sekretarijat za pravosuđe protiv njega pokrene krivični postupak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG