Linkovi

"QAnon Shaman" osuđen na više od tri godine zatvora zbog upada u Kongres


Jacob Chansley i ostale pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za vrijeme upada u Kongres (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Jacob Chansley i ostale pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za vrijeme upada u Kongres (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Federalni sudija u sredu je osudio Jacob Chansley, poznatog kao "QAnon Shaman" na 41 mesec zatvora zbog uloge u smrtonosnom napadu pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa na kompleks američkog Kongresa 6. januara.

Tužioci su od sudije okružnog suda tražili da izrekne dužu zatvorsku kaznu, od 51 mjesec, Chansleyju koji se u septembru izjasnio da je kriv za ometanje zvanične procedure kada su on i hiljade drugih upali u Kongres da bi pokušali da zaustave potvrdu izborne pobjede predsjednika Joea Bidena.

Sudija je istu kaznu prošle nedjelje izrekao još jednom učesniku nemira koji je snimljen kako udara policajca. Riječ je o do sada najoštrijim kaznama od oko 675 krivičnih slučajeva povezanih sa upadom.

Sudija je naveo da vjeruje da je Chansley uradio mnogo da ubijedi sud "da je na pravom putu".

"Najteži dio je što znam da sam kriv", rekao je Chansley prije izricanja kazne. Naveo je da je imao teško djetinjstvo i da preuzima odgovornost za svoje ponašanje.

"Mislio sam da ću dobiti 20 godina samice. Ova trauma je ostavila posljedice...to dokazuju sijede dlake na grudima, rukama...Ne bi trebalo da ih imam", rekao je 34-godišnji Chansley.

Dok je bio u pritvoru, Chansleyju je uspostavljena dijagnoza šizofrenije, bipolarnog poremećaja, depresije i anksioznosti. Kada se izjasnio da je kriv, poručio je da je razočaran što ga Trump nije pomilovao.

Trump je opozvan u Predstavničkom domu i oslobođen u Senatu po optužbi za podsticanje nereda 6. januara zapaljivim govorom, u kojem je poručio pristalicama "da se pakleno bore".

U nasilju su preminule četiri osobe. Pripadnik policije Capitola, kojeg su napali učesnici protesta, umro je dan poslije napada, dok su četiri policajca koja su branila Kongres izvršila samoubistvo. Oko 140 policajaca je povrijeđeno.

Većina učesnika, koja se izjasnila krivim, optužena je za nenasilne prestupe, mada pravni zastupnici vlade traže zatvorske kazne za pojedine koji si suočeni za ozbiljnijim optužbama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG