Linkovi

Bihać: Zatvoren neuslovni kamp Vučjak


Zatvoren kamp Vučjak, migranti prebačeni u Sarajevo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Zatvoren kamp Vučjak, migranti prebačeni u Sarajevo

Volonteri gradskog i kantonalnog Crvenog krsta/križa iz Bihaća, od ranih jutarnjih sati raščišćavaju kamp Vučjak nadomak Bihaća u kome su do sinoć bili smješteni migranti. Sklanjaju šatore i drugu opremu, a očekuje se i dolazak mehanizacije kako bi kamp u potpunosti bio očišćen, javlja RSE.

Podsjetimo, između 350 i 400 migranata, iz Vučjaka u poslijepodnevnim satima u utorak, izmješteno je sa ove lokacije, te autobusima dovezeno u bivšu kasarnu Ušivak nadomak Sarajeva.

Migranti su u Sarajevo pod pratnjom stigli u kasnim noćnim satima i niko nije pružao otpor, mada su ranije neki od njih izjavljivali da ne žele ići, jer se tako udaljavaju od granice Hrvatske gdje pokušavaju ući na područje EU.

Peter van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije, kazao je prethodno kako će migranti sa područja Unsko-sanskog kantona biti premješteni, nakon Ušivka, u bivšu kasarnu Blažuj, naselju kod Sarajeva.

"Trebaće nam tri do četiri sedmice da se ova kasarna otvori. Nije se jednostavno useliti. Zgrada se mora renovirati, tu se treba riješiti voda i struja. Bilo bi dobro da smo kasarnu dobili u junu, ali šta je tu je. Ovim će se olakšati Bihaću i drugim mjestima u Kantonu da se riješi problem migranata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine", kazao je Peter van der Auweraert.

XS
SM
MD
LG