Linkovi

Sattler u Bihaću: Zatvoriti migrantski kamp Vučjak


Migranti u kampu Vučjak, Bihać
Migranti u kampu Vučjak, Bihać

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler boravi u utorak u Bihaću gdje se susreo sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća.

Razgovarano je o migrantskoj krizi.

Sattler je poručio kako je njegov jedini zahtjev predstavnicima gradske i kantonalne vlasti bio zatvaranje kampa 'Vučjak', koji se nalazi desetak kilometara od Bihaća.

Pored toga, visoki funkcioner Evropske komisije u BiH je zatražio i proširenje postojećih kapaciteta za smještaj migranata, jer je, kako je kazao, nemoguće u tako kratkom roku do 15. novembra izmjestiti migrante iz kampova 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši.

Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu ranije je zatražila zatvaranje ovih centara.

Istovremeno, i od međunarodne organizacije za migracije je zatraženo da ne mogu produžiti ugovore sa vlasnicima ovih objekata bez njihove saglasnosti.

Ugovori vrijede do 15. novembra, a vlasnici objekata su obavijestili javnost da će poštovati odluke Operativne grupe, te da neće produžiti ugovore.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG