Linkovi

UN i Vijeće Evrope: BH vlasti da odmah zatvore kamp Vučjak kod Bihaća


Bosnia and Herzegovina - Migrants at the Vucjak Reception Camp near Bihac. 10. October 2019.
Bosnia and Herzegovina - Migrants at the Vucjak Reception Camp near Bihac. 10. October 2019.

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost nakon prebacivanja migranata i izbjeglica na područje Vučjaka, apelirajući na nadležne bosanskohercegovačke institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja.

U zajedničkoj izjavi UN-a u BiH podsjetili su da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, te da ta lokacija nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima zbog čega nije adekvatna za smještanje ljudi.

Ovi nedostaci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN-a 14. juna koja je data nakon odluke Gradskog vijeća Grada Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka.

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe González Morales istaknuo je da je ovaj lokalitet apsolutno neprimjeren i nehuman za smještaj ljudskih bića, apelirajući na bh. vlasti da rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata tamo te iznalaženju alternativne lokacije za smještaj.

Tim UN-a u BiH podržao je ovaj izvještaj specijalnog izvjestitelja UN-a i pozivao vlasti da odmah zatvore kamp i osiguraju humaniju lokaciju za smještaj migranata.

"Vlasti su upoznate s činjenicom da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije opskrbljen električnom energijom, vodom niti medicinskom njegom, te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova", podsjećaju iz UN-a u BiH.

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava VE
Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava VE

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti u BiH da premjeste prepuni migrantski kamp koji se nalazi sjeverozapadno od Bihaća, pošto u njemu nema sanitarnih uslova niti bezbjednosti, kao ni tekuće vode niti električne energije.

Ona je napomenula da se kamp nalazi blizu miniranog područja.

"Uslovi za život u ovom kampu već su žalosni. Uz zimu koja dolazi, situacija može samo da se pogorša", navodi se u saopštenju Mijatovićeve.

Više od 40.000 migranata ušlo je u BiH od 2018. godine, a oko 7.300 njih naselilo se u oblasti sjeverozapadno od Bihaća u nadi da će preći u susjednu Hrvatsku i nastaviti put prema sjeveru i zapadu EU.

Blizu 20 odsto migranata su djeca.

Više od 1.000 migranata usmjereno je u kamp "Vučjak", napravljen iznad nekadašnje deponije, osam kilometara od granice sa Hrvatskom, gdje su mine ostale iz rata vođenog tokom devedesetih.

Mijatović je apelovala da vlasti u BiH postupaju u skladu sa svojom odgovornošću i da rješavaju pitanje migracija na način kojim se poštuju ljudska prava, te da pruže neophodnu pomoć lokalnim vlastima koje se dugo same bave ovim pitanjem.

Ona je rekla da je urgentno da svi migranti iz kampa "Vučjak" budu premješteni u objekte sa adekvatnim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Bihaća je izjavio ove sedmice da je opštinska uprava bez novca, te da će od sljedeće sedmice obustaviti hranu i vodu migrantima kako bi primorale vlasti u Sarajevu da se pozabave ovim problemom.

Izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će Grad Bihać i lokalni Crveni križ obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka je, kako navode iz UN, posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena.

"Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka", upozoravaju iz UN-a.

Stoga UN poziva vlasti u BiH da pojačaju napore i pronađu, što je prije moguće, siguran alternativni smještaj koji će biti u skladu s državnim i međunarodnim zakonima i obavezama, humanitarnom praksom i načelima, a sve to uz zagarantirano poštivanje prava migranata, izbjeglica i tražitelja azila.

Ovo je također, upozoravaju, nužno kako bi se smanjio i pritisak na lokalno stanovništvo Unsko-sanskog kantona zbog sve većeg broja migranata, tražitelja azila i izbjeglica.

U saopćenju napominju da je osiguranje smještaja migrantima u što kraćem vremenskom roku od ključnog značaja, a to uključuje momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG