Linkovi

Početak novembra u Vučjaku: Šatori prokišnjavaju, zalihe hrane pri kraju


BOSNIA-HERZEGOVINA - Migrants at camp 'Vučjak' in Bihać, Bosnia and Herzegovina, 25 October 2019
BOSNIA-HERZEGOVINA - Migrants at camp 'Vučjak' in Bihać, Bosnia and Herzegovina, 25 October 2019

U kampu Vučjak, desetak kilometara od Bihaća, gdje je smješteno oko 700 migranata, otežana je situacija posljednjih dana zbog hladnoće i kiše koja je padala u posljednje vrijeme.

Šatori u kojima migranti borave su dotrajali i prokišnjavaju.

Brigu o migrantima i dalje jedino vode Crveni krst Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji im obezbjeđuju dva dnevna obroka.

Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Grada Bihaća je izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su zalihe hrane pri kraju i da ih imaju do polovine novembra.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović u četvrtak je pozvala vlasti u Bosni i Hercegovini da premjeste prepuni migrantski kamp, pošto u njemu nema sanitarnih uslova niti sigurnosti, kao ni tekuće vode niti električne energije.

Ona je napomenula da se kamp nalazi blizu miniranog područja.

"Uslovi za život u ovom kampu već su žalosni. Uz zimu koja dolazi, situacija može samo da se pogorša", navodi se u saopštenju Mijatović.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava je apelovala da vlasti u BiH trebaju postupati u skladu sa svojom odgovornošću i da rješavaju pitanje migracija na način kojim se poštuju ljudska prava, te da pruže neophodnu pomoć lokalnim vlastima koje se dugo same bave ovim pitanjem.

Podsjetimo, Grad Bihać obustavio je svaku vrstu pomoći ovom kampu prije 15 dana, a Kantonalna uprava Civilne zaštite je preuzela na sebe finansiranje dostave pitke vode i odvoza smeća.

Više od 40.000 migranata ušlo je u BiH od 2018. godine, a oko 7.300 njih naselilo se u oblasti sjeverozapadno od Bihaća u nadi da će preći u susjednu Hrvatsku i nastaviti put prema sjeveru i zapadu EU.

Blizu 20 odsto migranata su djeca.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG