Linkovi

BiH: Dvije nove lokacije za prijem migranata


Bosnia and Herzegovina -- Migrants in the Vucjak camp near Bihac, November 9, 2019.
Bosnia and Herzegovina -- Migrants in the Vucjak camp near Bihac, November 9, 2019.

EU je informisana o odluci vlasti BiH da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona. Ova odluka će smanjiti pritisak na vlastima Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima, stoji u saopštenju EU u BiH.

"EU će nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Značajna EU sredstva već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak."

Prioriteti finansijske podrške EU također uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smeštaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite djece, itd.

Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94% je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Usivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih 6% iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.

Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imala na uvid.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je u četvrtak, 14. novembra u Sarajevu da su za migrante i izbjeglice obezbijeđene dvije nove lokacije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (UN BiH) apelovale su u četvrtak na vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK) da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata i tražilaca azila, a od državnih vlasti traže da odmah odrede novu adekvatnu lokaciju za prihvat i smještaj migranata.

XS
SM
MD
LG