Linkovi

Zapadni lideri pozdravljaju Ukrajinu na Dan nezavisnosti, Biden šalje najveći paket pomoći


Velika ukrajinska zastava u Briselu. (Foto: AP/Virginia Mayo)
Velika ukrajinska zastava u Briselu. (Foto: AP/Virginia Mayo)

Američki predsjednik Joe Biden obilježio je Dan nezavisnosti Ukrajine najavom da šalje novu vojnu pomoć Kijevu u iznosu od 3 milijarde dolara, najveću od početka ruske invazije prije tačno šest mjeseci.

Biden je naveo da će to omogućiti Ukrajini da nabavi protivvazdušne i artiljerijske sisteme i drugo oružje.

"Sjedinjene Države riješene su da podrže ukrajinski narod koji nastavlja da se bori da obrani svoj suverenitet. Znam da Ukrajinci imaju pomiješana osjećanja na ovaj Dan nezavisnosti s obzirom na to da su hiljade ubijene ili ranjene, milioni raseljenih iz svojih domova, a mnogi drugi bili žrtve ruskih zvjerstava i napada. Međutim, poslije šest mjeseci neumoljivih napada Ukrajinci su još ponosniji na sebe, svoju zemlju i 31. godinu nezavisnosti", poručio je Biden u saopštenju.

Drugi zapadni lideri također su izrazili čvrstu podršku Ukrajini. Britanski premijer Boris Johnson se na Dan nezavisnosti sastao se u Kijevu sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i obećao dalju vojnu pomoć.

Paket, vrijedan 63, 6 miliona dolara, obuhvatiće dronove i municiju da bi ukrajinska vojska mogla bolje da prati i cilja ruske snage, navodi se u saopštenju iz Johnsonovog kabineta.

"Velika Britanija će i dalje biti uz svoje ukrajinske prijatelje. Vjerujem da Ukrajina može i da će pobijediti u ovom ratu", naveo je Johnson, koji položaj premijera napušta za manje od dvije sedmice.

U Britaniji, solidarnost sa Ukrajinom izražena je cvjetnim aranžmanima i muzikom. Britansko Ministarstvo odbrane tweetovalo je video benda škotske garde, koji je zadužen za muziku tokom promjene straže ispred Buckinghamske palate, kako izvodi ukrajinsku pjesmu koja je pobijedila na Euroviziji.

Ulaz u rezidenciju britanskog premijera bio je ukrašen vijencem od suncokreta - nacionalnog ukrajinskog cvijeta, prenosi agencija AP.

Brisel, sjedište institucija Evropske unije, također je bio ukrašen bojama ukrajinske zastave.

Njemački kancelar Olaf Scholz je u videu, objavljenom na nalogu na Twitteru, poručio da su nam "srca uz one koji svakodnevno životima plaćaju za ruski ratni teror, one koji su osakaćeni i ranjeni".

"Žalimo za onima koji su izgubili prijatelje ili članove porodice, koji su morali da bježe, koje su iz voljene domovine oteli ruski okupatori, koji su izgubili imovinu zbog ruskih bombi, raketa i granata", naglasio je on.

Njemački kancelar je također oštro kritikovao Rusiju, optužujući Kremlj za "nazadni imerijalizam" i naglasio da će Ukrajina "protjerati tamne sjenke rata zato što je snažna i hrabra, zato to ima prijatelje u Evropi i širom svijeta".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u video poruci naglasio da odbrana Ukrajine znači "odbijanje da se dozvoli da nasilje i haos vladaju međunarodnim odnosima". Rekao je da je Dan nezavisnosti Ukrajine "dan ponosa",

"Međutim, umjesto svečanosti, danas mislimo na stradale i na borce, na hrabrost i izdržljivost vašeg naroda", istakao je Macron.

Finska premijerka Sanna Marin uputila je sličnu poruku, nazivajući Ukrajince "hrabrim i nepokolebljivim".

"Uz vas smo. Nećemo skrenuti pažnju", rekla je Marin.

Ukrajina nudi lekciju "da će sloboda i demokratija uvijek pobijediti nad prinudom i nasiljem", rekao je španski premijer Pedro Sanchez.

Papa Franjo je šest mjeseci ruske invazije obilježio porukom o "suludosti" rata i žaljenjem zato što nevini na obje strane plaćaju cijenu. Također je upozorio na rizik od nuklearne katastrofe u Ukrajini, aludirajući na granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje koju su okupirali Rusi.

Franjo je više puta kritikovao rat, ali rijetko optužuje Rusiju ili predsjednika Vladimira Putina po imenu, što je dokaz da Vatikan pokušava da održi otvoren dijalog sa Moskvom, ocjenjuje AP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG