Linkovi

Ukrajina očekuje jače ruske napade na Dan nezavisnosti i šest mjeseci od invazije


Žena drži zastavu Ukrajine dok gleda niz uništenih ruskih vojnih vozila izloženih na trgu Majdan u Kijevu, Ukrajina, utorak, 23. augusta 2022.
Žena drži zastavu Ukrajine dok gleda niz uništenih ruskih vojnih vozila izloženih na trgu Majdan u Kijevu, Ukrajina, utorak, 23. augusta 2022.

Ukrajinci u srijedu obilježavaju 31 godinu otkako su se oslobodili od Sovjetskog Saveza kojim dominirala Rusija, što će sigurno biti dan ublaženih, ali prkosnih proslava zasjenjenih strahom od novih ruskih raketnih napada.

Dan nezavisnosti Ukrajine, koji se obilježava šest mjeseci od ruske invazije 24. februara, ove godine je dobio poseban značaj za Ukrajince odlučne da ne padnu pod vlast Moskve.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je kasno u utorak na mogućnost "odvratnih ruskih provokacija" i "brutalnih udara" Moskve kako bi se bacila zavjesa na, kako je rekao, važan dan za sve Ukrajince.

Zvaničnici su zabranili javna okupljanja u glavnom gradu Kijevu i uveli strogi policijski čas u gradu Harkovu na istoku zemlje, koji je izdržao višemjesečno granatiranje na linijama fronta. Mnogim državnim službenicima je naređeno da rade od kuće.

Ukrajina je nezavisnost od Sovjetskog Saveza stekla u augustu 1991. nakon neuspjelog puča u Moskvi i ogromna većina Ukrajinaca glasala je na referendumu za proglašenje nezavisnosti.

Zelenski nije otkrio detalje kako će vlada obilježiti državni praznik iz sigurnosnih razloga. Rekao je da će nagraditi ljude, poput željezničkog osoblja, radnika hitne pomoći, električara, vozača, umjetnika i onih u medijima.

Vlada je izložila uništene ruske tenkove i oklopna vozila kao ratne trofeje u centru Kijeva.

Vlasti su pozvale ljude da ozbiljno shvate upozorenja o zračnom napadu i potraže zaklon kada se oglasi sirene.

"Borimo se protiv najstrašnije prijetnje našoj državnosti iu vrijeme kada smo postigli najveći nivo nacionalnog jedinstva", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

Gradska uprava Kijeva zabranila je velika javna okupljanja do četvrtka, strahujući da bi gomila slavljenika mogla postati meta ruskog raketnog udara.

"Oni će dobiti odgovor, snažan odgovor", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u utorak.

Moskva naziva invaziju "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju svog manjeg susjeda. Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina za ničim izazvan rat u imperijalnom stilu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG