Linkovi

Zelenski poručuje da će se Ukrajina boriti "do kraja"


Ukrajinski vojnik puca na ruske položaje iz protivavionskog topa u oblasti Harkova, Ukrajina, 24. avgusta 2022.
Ukrajinski vojnik puca na ruske položaje iz protivavionskog topa u oblasti Harkova, Ukrajina, 24. avgusta 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da se Ukrajinci "bore za svoju sudbinu" dok zemlja obilježava Dan nezavisnosti i istovremeno šest mjeseci otkako je Rusija započela invaziju.

Govoreći u video-obraćanju sa kijevskog Trga nezavisnosti, Zelenski je rekao da će se Ukrajina boriti za svoju zemlju "do kraja" i da, dok je jednom kraj rata bio obilježen mirom, Ukrajina sada želi pobjedu.

"I samo jednom ćemo podići ruke - kada budemo slavili svoju pobjedu. Cijela Ukrajina", rekao je Zelenski. "Zato što ne trgujemo svojom zemljom i svojim narodom. Za nas je Ukrajina cijela Ukrajina. Svih 25 regiona, bez ikakvih ustupaka i kompromisa."

Zelenski je rekao da će Ukrajina povratiti kontrolu nad istočnim regionom Donbasa, kao i Krimom.

Ruske snage su prebacile fokus na Donbas poslije neuspjeha u ranom napredovanju ka ukrajinskoj prijestolnici Kijevu. Separatisti koje podržava Rusiju bore se sa ukrajinskim snagama u Donbasu od 2014. Iste godine Rusija je anektirala Krim u okviru poteza koji nije priznala međunarodna zajednica.

"Ne želite da vaši vojnici ginu? Oslobodite naše zemlje", rekao je Zelenski. "Ne želiš da tvoje majke plaču? Oslobodi naše zemlje. Ovo su naši jednostavni i jasni uslovi."

Statua u znak počasti na sve koji su se borili za slobodu Ukrajine, u Postisku, zapadna Ukrajina, tokom organizovanja obilježavanja Dana nezavisnoti, 24. avgusta 2022.
Statua u znak počasti na sve koji su se borili za slobodu Ukrajine, u Postisku, zapadna Ukrajina, tokom organizovanja obilježavanja Dana nezavisnoti, 24. avgusta 2022.

Javna proslava Dana nezavisnosti zabranjena je u Kijevu jer su ukrajinski lideri, a i Sjedinjene Države, upozorili na pojačane napore Rusije da izvrši udare na civilnu infrastrukturu i vladine objekte u Ukrajini.

Vojna pomoć

Američki predsjednik Joe Biden je na Dan nezavisnosti Ukrajine najavio novu pomoć toj zemlji od 3 milijarde dolara. Zvaničnici su prethodno rekli da će pomoć finansirati ugovore za nabavku dronova, oružja i druge opremu koja se ne smije koristiti na bojištu godinu ili dvije.

Za razliku od većine prethodnih paketa koji su pružali neposrednu pomoć na bojnom polju, novo finansiranje je u velikoj mjeri usmjereno na pomoć Ukrajini da obezbijedi svoju srednjoročnu i dugoročnu odbranu.

Nova pomoć bi bila povrh već poslate američke vojne pomoći Ukrajini vrijedne oko 10,6 milijardi dolara u posljednjih godinu i po dana.

Učesnici ceremonije obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, ispred Grand Palasa u Briselu, 24. avgusta 2022.
Učesnici ceremonije obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, ispred Grand Palasa u Briselu, 24. avgusta 2022.

Norveško Ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da Norveška i Britanija zajedno isporučuju Ukrajini mikro dronove koji se koriste za "izviđanje i identifikaciju ciljeva".

Norveška također isporučuje prenosivi sistem koji bi omogućio ukrajinskim snagama da ometaju neprijateljske bespilotne letjelice, za koje je Ministarstvo odbrane saopštilo da je "posebno pogodan za zaštitu manjih patrola, artiljerijskih položaja i drugih važnih resursa".

Ludilo rata

Papa Franjo iskoristio je dio svoje opšte audijencije u srijedu da ponovi poziv da se vjernici mole za ukrajinski narod, rekavši da "već šest mjeseci pati od užasa rata", navodi Vatikan News.

"Nadam se da će biti preduzeti konkretni koraci kako bi se okončao rat i spriječio rizik od nuklearne katastrofe u Zaporožju", rekao je papa, misleći na nuklearnu elektranu u vezi sa kojom se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju posljednjih nedjelja.

Papa Franjo je također govorio o, kako je rekao, "ludilu" rata i gubicima na obje strane sukoba, rekavši da su djeca "izgubila oca ili majku, bilo da su Rusi ili Ukrajinci".

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, AFP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG