Linkovi

Bidenova administracija zatražila suspenziju Zakona o abortusu u državi Texas


Detalj sa protesta protiv texaškog Zakona o zabrani abortusa, 2. oktobar 2021.
Detalj sa protesta protiv texaškog Zakona o zabrani abortusa, 2. oktobar 2021.

Administracija predsjednika Joea Bidena zatražila je od Vrhovnog suda Sjedinjenih Država da blokira zakon usvojen u američkoj državi Texas koji nameće gotovo potpunu zabranu abortusa.

Predstavnici administracije su u svom zahtjevu mjeru, koju podržavaju republikanci iz Texasa, označili neustavnom i osmišljenom da izbjegne sudsku kontrolu.

Također, od Vrhovnog suda je zatraženo da preinači odluku Apelacionog suda u New Orleansu o odbacivanju suspenzije zakona kojim se zabranjuje abortus nakon šest nedjelja trudnoće, dok se odvijaju sudske parnice u vezi sa njegovom zakonitošću.

U podnesku administracije predsjednika Bidena istaknuto je da zakon spriječava žene da ostvare ustavno pravo na prekid trudnoće priznato u presudi Vrhovnog suda iz 1973 – poznatije kao Roe protiv Wadea.

Tom odlukom najviše sudske instance u zemlji prekid trudnoće legalizovan je u čitavoj zemlji.

Također, tvrdi se da se zakon nepropisno miješa u rad federalnih vlasti vezan za prekid trudnoće.

Podsjetimo, Federalni apelacioni sud početkom oktobra naredio je državi Texas da obustavi primjenu Zakona o zabrani abortusa u SAD. Međutim, samo dan kasnije Peti okružni federalni apelaconi sud oborio je tu odluku i odobrio primjenu tog zakonskog rješenja.

Prekid trudnoće u najvećem broju slučajeva u državi Texas bio je zabranjen tokom septembra kada su sudije Vrhovnog suda dozvolile primjenu texaškog zakona.

Petero sudija glasalo je protiv, a četvero je podržalo zahtjev grupa za zaštitu prava na abortus da blokira mjeru, koja je na koncu usvojena.

Riječ je o jednom u nizu restriktivnih zakona o abortusu usvojenih posljednjih godina, kojim se zabranjuje pobačaj nakon približno šest nedjelja trudnoće, u momentu kada brojne žene još nisu svjesne trudnoće.

To zakonsko rješenje pruža mogućnost na izuzetak ukoliko je razlog prekida trudnoće uzrokovan dokumentovanom potrebom za pružanjem hitne medicinske pomoći, ali ne i u slučajevima silovanja ili incesta. Građanima daje mogućnost da tuže svakoga ko izvrši ili pomogne ženi u prekidu trudnoće pošto se detektuje srčana aktivnost fetusa.

Temeljem tog zakona građanima može biti dodijeljeno najmanje 10.000 dolara za podnošenje tužbi dokumentovanih činjanicama.

Kritičari su upozorili da ta odredba građanima omogućava da djeluju kao vid lovaca na glave osoba opredijeljenih da izvrše prekid trudnoće – što zagovornici zakona odbacuju.

Američki Vrhovni sud sastoji se od ukupno devet sudija, od kojih je šestero konzervativnih, a troje liberalnih.

XS
SM
MD
LG