Linkovi

Teksas: Nakon sudske odluke, u nekim klinikama nastavljeno sa pobačajima


Sjenka radnika obezbjeđenja na ulaznim vratima u Alamo servis za žensku reprodukciju, 7. oktobar 2021, u San Antoniju, Teksas.
Sjenka radnika obezbjeđenja na ulaznim vratima u Alamo servis za žensku reprodukciju, 7. oktobar 2021, u San Antoniju, Teksas.

Pobačaji su brzo nastavljeni u najmanje šest klinika u Teksasu nakon što je federalni sudija obustavio sprovođenje najstrožijeg zakona o pobačajima u SAD, ali drugi ljekari oklijevaju, plašeći se da sudski nalog neće dugo trajati i da će biti dovedeni u pravnu opasnost.

Nije bilo jasno koliko je klinika za pobačaj u Teksasu požurilo u četvrtak nakon što je američki okružni sudija Robert Pitman suspendovao zakon poznat kao Senatski zakon 8, koji je od početka septembra zabranio abortuse nakon što se otkrije srčana aktivnost ploda, što je obično u periodu oko šeste nedjelje trudnoće.

Prije izdavanja ogromne naredbe od 113 stranica kasno u srijedu, drugi sudovi su odbili da zaustave zakon, koji zabranjuje abortuse od trenutka prije kog neke žene i saznaju da su trudne.

Najmanje šest teksaških klinika nastavilo je sa abortusom u četvrtak ili se spremalo da ih ponudi ponovo, rekla je Kelly Krause​, portparolka Centra za reproduktivna prava. Prije nego što je zakon stupio na snagu 1. septembra, u Teksasu je bilo otprilike dvadesetak klinika za abortuse.

Planirano roditeljstvo, najveći pružalac usluga pobačaja u državi, nije u četvrtak saopštio da li je nastavio sa prekidima trudnoće, naglašavajući stalnu neizvjesnost i mogućnost da apelacioni sud brzo vrati zakon u narednim danima. Fund Choice Teksas, koji pokriva putne troškove za žene koje traže abortus, u četvrtak je i dalje primao veliki broj poziva pacijenata kojima je potrebna pomoć pri zakazivanju termina izvan te države.

Dvadeset poziva bilo je uobičajeno u proteklih mjesec dana, rekla je izvršna direktorica Anna Rupani. Rekla je da njena organizacija još uvijek raspravlja o tome da li bi to pomoglo pacijentkinji da abortira u Teksasu čak i uz sudski nalog.

Teksaški zakon prepušta sprovođenje isključivo privatnim građanima, koji imaju pravo da naplate 10.000 dolara odštete ako pokrenu uspješne tužbe ne samo protiv pružalaca usluga abortusa koji krše ograničenja, već i svih koji pomažu ženi da abortira. Republikanci su izradili zakon na način koji dopušta i retroaktivne tužbe ako ograničenja poništi jedan sud, a kasnije ih vrati drugi.

"Ono što je zaista frustrirajuće... je to što je ovaj zakon napravljen radi stvaranja zabune, što je napravljen da bi stvorio probleme", rekao je Rupani. "Žalosno je što imamo zabranu i da ljudi i dalje moraju da razumiju pravne posljedice toga šta to za njih znači".

Kancelarija republičkog državnog tužioca u Teksasu Kena Paxton​a obavijestila je o namjeri države da se žali, ali u četvrtak je ostalo da to tek treba da uradi.

"Uvjereni smo da će se apelacioni sudovi složiti da svako dijete sa otkucajima srca treba da ima šansu za život", rekla je Renae Eze​, portparol republikanskog guvernera Grega Abbotta, koji je zakon potpisao u maju.

Hagstrom Miller rekla je da su njene klinike u Teksasu pozvale neke pacijente koji su bili na spisku za slučaj da zakon u nekom trenutku bude blokiran. Drugi termini su zakazani za naredne dane, a telefonske linije su ponovo zauzete. Ali neki od 17 ljekara klinika i dalje odbijaju da izvrše abortuse, plašeći se da bi mogli biti odgovorni uprkos nalogu sudije.

Pitmanova presuda predstavljala je prvi pravni udarac na Senatski zakon 8, koji je izdržao talas ranijih izazova. Nekoliko nedjelja nakon što su ograničenja stupila na snagu, pružaoci usluga pobačaja u Teksasu rekli su da je njihov efekat bio "upravo ono čega smo se plašili".

U svom iznijetom mišljenju, Pitman je rekao da su republikanski zakonodavci u Teksasu "izmislili nezapamćenu i transparentnu zakonsku šemu" pokušavajući da izbjegnu sudsko preispitivanje.

"Od trenutka kada je Senatski zakon 8 stupio na snagu, žene su nezakonito spriječene da sprovode kontrolu nad svojim životima na načine koji su zaštićeni Ustavom", napisao je Pitman, kojeg je u sud postavio bivši predsjednik Barack Obama.

"Ti drugi sudovi mogu da pronađu način da izbjegnu ovaj zaključak u svojim odlukama; ovaj sud neće dozvoliti još jedan dan ovog uvredljivog lišavanja tako važnog prava", navodi on.

Tužbu je pokrenula Bidenova administracija, koja je saopštila da su ograničenja donijeta mimo Ustava SAD. Glavni tužilac Merrick Garland nazvao je presdu "pobjedom žena u Teksasu i vladavine prava".

Pružaoci usluga pobačaja kažu da su njihovi strahovi postali stvarnost u kratkom roku od stupanja zakona na snagu. Planirano roditeljstvo saopštilo je da se broj pacijenata iz Teksasa na njihovim klinikama u državi smanjio za skoro 80 posto u dvije nedelje nakon stupanja na snagu zakona.

Neki pružaoci usluga su rekli da su klinike u Teksasu sada u opasnosti od zatvaranja, dok se susjedne države bore da drže korak sa porastom broja pacijentkinja koje moraju da pređu stotine milja kako bi izvršile abortus. Druge žene, kažu, primorane su da iznesu trudnoću do kraja.

Nije poznato koliko je abortusa izvršeno u Teksasu od stupanja na snagu zakona. Državni zdravstveni zvaničnici kažu da dodatni zakonski zahtjevi za izvještavanje neće omogućiti da podaci o septembru budu dostupni na njenoj veb stranici prije početka sljedeće godine.

Druge države, uglavnom na jugu, donijele su slične zakone koji zabranjuju abortus u prvim nedeljama trudnoće i sve su ih blokirale sudije. Odluka Vrhovnog suda SAD iz 1992. spriječila je države da zabrane abortus prije viabilnosti, odnosno trenutka nakon kog fetus može da preživi i izvan materice, oko 24. nedjelje trudnoće.

Ali teksaška verzija do sada je nadmašila sudove jer prepušta izvršenje privatnim građanima da podnose tužbe, a ne tužiocima, za koje kritičari kažu da predstavlja uvođenje ucjena i lovaca na ucjene.

Teksaški zakon samo je jedan koji predstavlja najveći test prava na abortus u Sjedinjenim Državama u posljednjih nekoliko decenija i dio je šireg napora republikanaca širom zemlje da uvedu nova ograničenja pobačaja.

Vrhovni sud SAD u ponedjeljak je započeo novu sesiju, koja će u decembru uključiti argumente u pokušaju Mississippija da poništi značajnu odluku u procesu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom se garantuje pravo žene na abortus.

Prošlog mjeseca, sud nije donio odluku o ustavnosti teksaškog zakona omogućavajući mu da ostane na snazi. Ali pružaoci usluga pobačaja uzeli su to glasane sa 5:4 kao zloslutan znak o tome kuda bi sud mogao da krene u vezi sa pobačajem nakon što je njegova konzervativna većina ojačana sa tri imenovanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG