Linkovi

Federalni sudija blokirao primjenu zakona o zabrani abortusa u Teksasu


Marš žena u Washingtonu kao odgovor na zakon protiv pobačaja u Teksasu, 2. oktobar 2021.
Marš žena u Washingtonu kao odgovor na zakon protiv pobačaja u Teksasu, 2. oktobar 2021.

Federalni sudija naredio je državi Teksas da obustavi primjenu najrestriktivnijeg zakona o zabrani abortusa u SAD. U Teksasu su od početka septembra zabranjeni skoro svi abortusi.

Ovo je prva privremena pravna blokada zakona, koji se od početka osporava. Sudija Petog okružnog apelacionog suda, Robert Pitman, ocijenio je da je ovaj zakon napravljen tako da pacijentima osporava ustavom zagarantovano pravo na abortus.

"Od momenta kada je zakon stupio na snagu, ženama je nezakonito oduzeta kontrola nad sopstvenim životima, koja im je ustavom zagarantovana. Ovaj sud neće dozvoliti da se osporava tako važno ljudsko pravo", napisao je Pitman.

Tužbu protiv Teksasa pred federalnim Petim okružnim apelacionim sudom pokrenula je Bidenova administracija, odnosno Sekretarijat za pravosuđe, uz obrazloženje da su restrikcije suprotne američkom ustavu.

"Država ne može da zabranjuje abortuse posijle šeste nedjelje trudnoće. Teksas je to znao, ali je svejedno uveo zabranu i stvorio šemu u kojoj su građani ti koji kažnjavaju klinike, koje ženama omogućavaju da ostvare ustavom zagarantovana prava", rekao je zastupnik Sekretarijata za pravosuđe Brian Netter.

Očekuje se da će republikanski čelnici Teksasa da uložiti žalbu na ovu odluku.

Zakon, koji je potpisao republikanski guverner Greg Abbott, zabranjuje abortus od momenta kada se uoči srčana aktivnost fetusa - što je oko šeste nedjelje trudnoće kada neke žene i ne znaju da su trudne.

Teksas je ovlastio građane da tuže klinike koje rade abortuse, a kako bi to podsatkla, država je najavila nagradu od 10.000 dolara za uspješno okončane sporove. Zakon je specifičan jer ovlaštuje građane, umjesto tužilaca, da podnose tužbe protiv klinka. Kritičari kažu da se na taj način stvara paralelna šema kontrole sprovođenja zakona, što autori zakona negiraju.

Organizacija Planned Parenthood je rekla da su efekti primjene zakona u Teksasu već vidljivi, te da je u prve dvije nedjelje zabilježeno 80 posto manje pacijenata u klinikama za abortus.

Neke klinike u Teksasu će morati da se zatvore, a pacijentkinje da putuju stotine kilometara u druge države kako bi obavile abortus.

Vrhovni sud je ranije odobrio primjenu zakona o zabrani abortusa u Teksasu, ali nije razmatrao ustavnost tog zakona.

Pred najvišim sudom u SAD u decembru će se raspravljati o zabrani abortusa u državi Mississippi, što mnogi smatraju odlukom koja bi potencijalno mogla da sruši presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom se ženama u SAD garantuje pravo na abortus.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG