Linkovi

Yellenino putovanje u Kinu donijelo duge sastanke, 'srdačan' ton, ali ne i slaganje


Američka ministarka finansija Janet Yellen sastaje se s kineskim zamjenikom premijera He Lifengom u Pekingu, 8. jula 2023. (Fotografije iz zajedničke posjete medija)
Američka ministarka finansija Janet Yellen sastaje se s kineskim zamjenikom premijera He Lifengom u Pekingu, 8. jula 2023. (Fotografije iz zajedničke posjete medija)

Američka ministarka finansija Janet Yellen otišla je u Peking bez očekivanja da će sastanci s novim najvišim kineskim ekonomskim zvaničnicima odmah ublažiti tenzije između dvije najveće svjetske ekonomije.

Nije bilo proboja. I daleko je od jasnog da li će 10 sati sastanaka, koji pokrivaju pitanja u rasponu od kontrole izvoza američke tehnologije do novog kineskog zakona o "anti-špijunaži" i drugih kaznenih mjera protiv američkih firmi, učiniti nešto da promijeni putanju odnosa.

Ali Yellen je ispunila svoj cilj da otvori komunikaciju sa svojim novim kineskim kolegom, zamjenikom premijera He Lifengom, i objasni namjere SAD-a o širokom spektru politika.

"Postignuće sastanka bio je sam sastanak, a ne konkretna pitanja", rekao je Scott Kennedy, stručnjak za kinesku ekonomiju u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. "Počinjemo od tačke u kojoj dvije strane jedva da su razgovarale jedna s drugom u tri i po godine, a nivo nepovjerenja i cinizma je toliko narastao."

No, rekao je da je značajno što su Yellen, He i drugi kineski dužnosnici mogli voditi građanske, suštinske rasprave o političkim razlikama nakon godina borbe oko pandemije COVID-19, carina, nacionalne sigurnosti, trgovinskih ograničenja i sve većih poteškoća za američke firme u Kini.

Kineski državni list Global Times opisao je ton Yellenine posjete kao "pragmatičan" i "racionalan", ali "pozitivna" očekivanja koja je ona stvorila su kao "svijeća na vjetru, slaba i neizvjesna".

"Ljudi su skloniji vjerovanju da je politika Washingtona prema Kini i dalje usmjerena na obuzdavanje i suzbijanje, te da nije došlo do promjene u sekjuritizaciji ekonomskih i trgovinskih pitanja od strane SAD-a", navodi nacionalistički tabloid.

Visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija koji je pratio Yellen na njenom prvom putovanju u Kinu kao sekretar opisao je to kao "poštovanje, iskreno i konstruktivno", dodajući: "Toplo je primljena".

Njen sastanak u subotu s Heom, novim kineskim ekonomskim carem, bio je zakazan u trajanju dva sata, ali je trajao pet, nakon čega je uslijedila "srdačna" večera, rekao je zvaničnik.

Yellen se također sastala s kineskim premijerom Li Qiangom i zamjenikom guvernera Narodne banke Kine Pan Gongsheng tokom putovanja, kao i sa višim rukovodiocima američkih kompanija koje posluju u Kini i šest ekonomistica kako bi istakle potrebu za rodnom raznolikošću.

Ministarka finansija Janet Yellen, lijevo, govori dok kineski premijer Li Qiang, desno, sluša tokom sastanka u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina, 7. jula 2023.
Ministarka finansija Janet Yellen, lijevo, govori dok kineski premijer Li Qiang, desno, sluša tokom sastanka u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina, 7. jula 2023.

'ZNAČAJNI NESPORAZUMI'

Yellen je rekla novinarima da su ona i njene kineske kolege objavile "značajne nesuglasice" i navela zabrinutost SAD zbog kineske "nepoštene ekonomske prakse" i nedavnih kaznenih mjera protiv američkih firmi, uključujući ograničenja za kritične poluvodičke metale.

Među pitanjima koja je pokrenula kineska strana bilo je razmatranje od strane predsjednika Joea Bidena potencijalne izvršne naredbe o blokiranju milijardi dolara američkih ulaganja u Kinu u vezi s osjetljivim tehnologijama kao što su kvantno računanje i umjetna inteligencija.

Yellen je rekla da je svojim kineskim kolegama rekla da nije donesena nikakva odluka o nastavku i da će bilo kakva ograničenja ulaganja pod upravom Trezora biti "visoko ciljana i jasno usmjerena, usko, na nekoliko sektora u kojima imamo specifične probleme nacionalne sigurnosti".

Stručnjaci za trgovinu rekli su da je nakon sastanaka još uvijek teško vidjeti kako će Vašington i Peking krenuti ka kompromisu, ali da je bolje da dvije strane razgovaraju.

"Mislim da je Yellen postigla pravi ton, uravnoteživši napore američke vlade i preduzeća da smanje rizik i diversifikuju lance opskrbe sa realnošću da Sjedinjene Države i Kina još uvijek imaju važan ekonomski odnos", rekao je Jake Colvin, predsjednik National Foreign Trgovinsko vijeće, koje predstavlja najveće američke kompanije po pitanjima trgovine.

Hong Hao, glavni ekonomista kompanije Grow Investment Group u Hong Kongu, rekao je da bi mogući ishod mogao biti ublažavanje nekih carina na kinesku robu iz američke revizije koja je sada u toku.

"Yellen ima pravo glasa u sljedećoj fazi američkog četverogodišnjeg pregleda carina", rekao je Hong.

Ali Colvin je rekao da bi, s obzirom da prijete izbori 2024., Bidenu bilo "politički teško" jednostrano ublažiti tarife ili druga ograničenja bez recipročne akcije Kine.

U međuvremenu, Yellen je rekla da su razgovori postavili teren za češću komunikaciju između SAD-a i Kine na nivou osoblja o ekonomskim pitanjima, uključujući područja neslaganja.

Očekuje se da će njenu posjetu kasnije ovog mjeseca pratiti John Kerry, Bidenov izaslanik za klimu, kako bi razgovarao o područjima u kojima bi dva najveća svjetska emitera ugljika mogla sarađivati u borbi protiv klimatskih promjena. Američka ministrica trgovine Gina Raimondo također je izrazila želju da posjeti Kinu.

Putovanje Yellen povećava šanse za susret između Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga kasnije ove godine, rekao je Wang Yiwei, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Renmin u Pekingu. Moguće mjesto za ovo bi bio samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku u novembru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG