Linkovi

Ministarka finansija SAD u posjeti Kini


Američka ministarka finansija Janet Yellen ukrcava se na let za Peking, Kina, iz zajedničke baze Andrews, Maryland, 5. jula 2023.
Američka ministarka finansija Janet Yellen ukrcava se na let za Peking, Kina, iz zajedničke baze Andrews, Maryland, 5. jula 2023.

Američka ministarka finansija Janet Yellen u četvrtak je otputovala u Kinu kako bi se sastala s visokim zvaničnicima u najnovijim naporima da se pozabave zategnutim odnosima između dvije zemlje.

Ministarstvo finansija je u izjavi ranije ove sedmice navelo da će Yellenina posjeta trajati do nedjelje i da slijedi direktivu predsjednika Joea Bidena da se produbi komunikacija o različitim pitanjima, uključujući finansijska kretanja i globalnu makroekonomiju.

"Dok je u Pekingu, sekretarka Yellen će sa [kineskim] zvaničnicima razgovarati o važnosti za naše zemlje — kao dvije najveće svjetske ekonomije — da odgovorno upravljaju našim odnosom, direktno komuniciraju o područjima zabrinutosti i rade zajedno na rješavanju globalnih izazova", navodi se u saopštenju.

Visoki zvaničnik Ministarstva finansija rekao je novinarima u nedjelju da Sjedinjene Države žele zdrave ekonomske odnose s Kinom i da bi potpuno zaustavljanje trgovine i investicija "destabiliziralo i naše zemlje i globalnu ekonomiju".

Yellenina posjeta uslijedila je nakon prošlomjesečnog putovanja državnog sekretara Antonyja Blinkena u Kinu u kojem su se on i predsjednik Xi Jinping složili da stabiliziraju odnose SAD-a i Kine i osiguraju da se područja neslaganja ne pretvore u sukob.

Ministarka finansija Janet Yellen govori o američko-kineskim ekonomskim odnosima na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins, u Washingtonu, 20. aprila 2023.
Ministarka finansija Janet Yellen govori o američko-kineskim ekonomskim odnosima na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins, u Washingtonu, 20. aprila 2023.

No, neki američki analitičari su skeptični prema bilo kakvom američko-kineskom napretku koji proizlazi iz Yelleninog puta u Peking, navodeći odluku Kine posljednjih dana da ograniči izvoz dva metala koja se koriste u poluvodičima i solarnim panelima.

Thomas Duesterberg, viši saradnik Instituta Hudson, vašingtonskog istraživačkog centra, rekao je za Mandarin Service VOA: "Nova kineska ograničenja izvoza su kršenje obaveza [Svjetske trgovinske organizacije] i ozbiljna eskalacija tenzija u vrijeme kada je Xijeva šarmna ofanziva pokušava vratiti američke investicije i mogućnosti trgovine."

Dodao je: "Ograničenja ovih rijetkih metala naštetit će ne samo industriji poluvodiča, već i industriji laserske tehnologije i LED dioda na Zapadu."

Sjedinjene Države i Kina su dvije najveće svjetske ekonomije i postavile su nove bilateralne trgovinske rekorde 2022. Međutim, tenzije oko trgovine i sigurnosti i dalje su značajne.

Sjedinjene Države su stavile kontrolu izvoza visokotehnoloških proizvoda i uvele ekonomske sankcije protiv visokih kineskih zvaničnika optuženih za zloupotrebe. Kina je prošle sedmice objavila novi zakon o kontrašpijunaži koji bi mogao predstavljati prijetnju stranim preduzećima.

William Yu, ekonomista sa Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu, rekao je za Glas Amerike: "Kina bi željela uvjeriti SAD da napuste svoju prošlu politiku, ali naravno, Yellen to neće prihvatiti. Dakle, mislim da su šanse za postizanje konkretnih rezultata oko čega se obje strane mogu složiti možda neće biti visoko."

"Kineska ekonomija se trenutno suočava sa značajnim izazovima," rekao je, "i u Kini postoji snažna želja da zapadne zemlje reinvestiraju u Kinu, uključe se u poslovne aktivnosti i nastave s kupovinom kineskih proizvoda kao što su to činile u prošlosti. U idealnom slučaju, ukidanje svih sankcija bilo bi poželjno."

Visoki zvaničnik Ministarstva finansija rekao je da Yellen planira razgovarati o zabrinutostima SAD u vezi s novim kineskim zakonom o kontrašpijunaži.

"Zabrinuti smo zbog nove mjere i načina na koji bi se mogla primijeniti, da bi mogla proširiti opseg onoga što vlasti u Kini smatraju špijunskom aktivnošću", rekao je zvaničnik Reutersu, navodeći moguće prelijevanje na širu investicionu klimu i ekonomski odnos.

Yellen se osvrnula na američko-kineske odnose tokom aprilskog govora na Univerzitetu Johns Hopkins, rekavši da bi bilo zdravo imati odnos koji podstiče rast i inovacije u obje zemlje.

"Rastuća Kina koja igra po međunarodnim pravilima dobra je za Sjedinjene Države i svijet", rekla je Yellen. "Obje zemlje mogu imati koristi od zdrave konkurencije u ekonomskoj sferi. Ali zdrava ekonomska konkurencija - gdje obje strane imaju koristi - održiva je samo ako je ta konkurencija fer."

Yellen je također rekla da bi zarad globalne stabilnosti Sjedinjene Države i Kina trebale sarađivati "na hitnim globalnim izazovima našeg dana".

John Xie iz Glasa Amerike i Kineski ogranak Glasa Amerike doprinijeli su ovom izvještaju. Neke informacije za ovu priču stigle su od AP-a, agencije AFP-a i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG