Linkovi

Američka ministarka finansija imala "iskrene i konstruktivne" razgovore s kineskim premijerom


Kineski premijer Li Qiang (R) rukuje se sa američkom ministarkom finansija Janet Yellen tokom sastanka u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 7. jula 2023.
Kineski premijer Li Qiang (R) rukuje se sa američkom ministarkom finansija Janet Yellen tokom sastanka u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 7. jula 2023.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da je Yellen "razgovarala o želji administracije da traži zdravu ekonomsku konkurenciju s Kinom koja koristi objema ekonomijama, uključujući američke radnike i kompanije".

Također je naglasila blisku komunikaciju o "globalnim makroekonomskim i finansijskim pitanjima i zajedničkom radu na globalnim izazovima, uključujući probleme s dugom u ekonomijama s niskim prihodima i ekonomijama u nastajanju i klimatskim finansijama".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje u kojem se navodi da je premijer istaknuo da su američki i kineski ekonomski interesi usko isprepleteni i da je razvoj Kine prilika, a ne izazov za Sjedinjene Države. Peking je rekao da je Yellen tokom razgovora izjavila da SAD "ne traže 'razdvajanje' i da nemaju namjeru da ometaju proces modernizacije Kine".

Ministarstvo vanjskih poslova je poručilo: "Kina i Sjedinjene Države trebale bi ojačati koordinaciju i saradnju, udružiti se u rješavanju globalnih izazova i promovirati zajednički razvoj."

Iako su obje strane pozitivno opisali Yelleninu posjetu, nisu najavljeni nikakvi novi planovi za više sastanaka na visokom nivou.

"Kina će nastaviti da postoji i bit će glavni igrač na svjetskoj sceni", rekla je u petak sekretarica za štampu Bijele kuće Karin Jean Pierre.

„Dakle, važno je da postoji intenzivna konkurencija zahtijeva intenzivnu diplomatiju“, rekla je ona. “To je ono što vidite da sekretarka Yellen radi, to je ono što ste vidjeli da radi državni sekretar Antony Blinken. Ovo je vrsta razgovora koje je predsjednik imao sa predsjednikom Xijem na sastancima koje je imao i sa njim”, rekla je ona.

Američka ministrica finansija započela je četverodnevnu posjetu Kini u petak pozivajući na tržišne reforme u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji i upozoravajući da će se Sjedinjene Države i njihovi saveznici boriti protiv onoga što je nazvala "nepoštenim ekonomskim praksama Kine".

Govoreći u petak u Pekingu pred Američkom privrednom komorom u Kini, Yellen je rekla: „Sjedinjene Države ne traže veliko razdvajanje naših ekonomija. ... Odvajanje dvije najveće svjetske ekonomije destabiliziralo bi globalnu ekonomiju i to bi bilo praktično nemoguće poduzeti."

I dok je istakla važnost trgovine i ulaganja s Kinom, Yellen je također "izazvala zabrinutost, uključujući prepreke pristupu tržištu, kinesku upotrebu netržišnih alata i kaznene mjere koje su poduzete protiv američkih firmi posljednjih mjeseci", tokom okrugli sto sa više od 10 američkih kompanija koje posluju u Pekingu.

„Također je potvrdila američki ekonomski pristup Kini, koji ostaje fokusiran na tri primarna cilja: osiguranje vitalnih interesa koji se odnose na nacionalnu sigurnost i ljudska prava; praćenje zdravog i obostrano korisnog ekonomskog nadmetanja, u kojem Kina igra po međunarodnim pravilima; i traženje međusobne saradnje na hitnim globalnim izazovima, uključujući makroekonomiju, klimu i globalni dug”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija od petka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u svom saopćenju navelo da bi “dvije strane trebale ojačati komunikaciju i tražiti konsenzus o važnim pitanjima na bilateralnom ekonomskom polju kroz iskrenu, dubinsku i pragmatičnu razmjenu, kako bi ubrizgale stabilnost i pozitivnu energiju u kinesko-američke zemlje. ekonomskim odnosima.”

Yellen je doputovala u Peking u četvrtak i tvitovala da je američki predsjednik Joe Biden "zadužio svoju administraciju za produbljivanje komunikacije između naše dvije zemlje o nizu pitanja, i radujem se što ću to učiniti tokom moje posjete".

Zvaničnici Ministarstva finansija rekli su uoči putovanja da će Yellen razgovarati o stabilizaciji globalne ekonomije, kao i o osporavanju kineske podrške Rusiji tokom ruske invazije na Ukrajinu. Nije se očekivalo da će se Yellen sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Njena posjeta, koja bi trebala trajati do nedjelje, uslijedila je nakon Blinkenovog putovanja u Peking prošlog mjeseca.

Yellen se ranije ove sedmice sastala s kineskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama Xie Fengom, gdje je Ministarstvo finansija izjavilo da je Yellen „pokrenula pitanja koja izazivaju zabrinutost, a istovremeno je prenijela važnost zajedničkog rada dvije najveće ekonomije na globalnim izazovima, uključujući makroekonomska i finansijska pitanja. ”

Kineski državni mediji javili su da je Xie izrazio nadu da će dvije zemlje eliminisati uplitanje i ojačati dijalog.

Neke informacije za ovu priču stigle su od agencija AP, AFP i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG