Linkovi

Yellen poziva Kinu da usvoji tržišne reforme


Američka ministarka finansija po dolasku u Kinu
Američka ministarka finansija po dolasku u Kinu

Američka ministrica financija Janet Yellen započela je četverodnevnu posjetu Pekingu u petak pozivajući na tržišne reforme u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji i upozorenjem da će se Sjedinjene Države i njihovi saveznici boriti protiv, kako je nazvala, "nepoštene ekonomske prakse Kine". "

Yellen je to izjavila na sastanku s američkim kompanijama koje posluju u Kini nakon jutarnjeg sastanka s bivšim kineskim ekonomskim carem Liu Heom, bliskim povjerenikom predsjednika Xi Jinpinga. Ona bi se kasnije trebala sastati s premijerom Li Qiangom.

Yellenino putovanje dio je niza posjeta s ciljem smirivanja tenzija između Washingtona i Pekinga nakon što je američka vojska oborila balon kineske vlade iznad Sjedinjenih Država.

Državni sekretar Antony Blinken posjetio je Kinu prošlog mjeseca i složio se sa Xijem da međusobno rivalstvo ne bi trebalo prerasti u sukob, a očekuje se da će Bidenov izaslanik za klimu John Kerry posjetiti Kinu kasnije ovog mjeseca.

Američki diplomatski pritisak dolazi uoči mogućeg sastanka predsjednika Joea Bidena i Xija čim se održi septembarski samit Grupe 20 u New Delhiju ili skup Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje zakazan za novembar u San Franciscu.

Yellen je rekla da je došla u Kinu kako bi produbila komunikaciju i radila na "stabilnom i konstruktivnom odnosu" između dvije zemlje, dok je jasno stavila do znanja da će Washington djelovati u cilju zaštite interesa svoje nacionalne sigurnosti i ljudskih prava.

"Vjerujemo da je u najboljem interesu obje zemlje da osiguramo da imamo direktne i jasne linije komunikacije na višim nivoima", rekla je Yellen u pripremljenom tekstu.

Redovne razmjene mogle bi pomoći objema zemljama da prate ekonomske i finansijske rizike u vrijeme kada se globalna ekonomija suočavala s "jakim vjetrovima poput ilegalnog rata Rusije u Ukrajini i dugotrajnih posljedica pandemije", dodala je Yellen.

Yellen je rekla da će kineskim zvaničnicima jasno dati do znanja da Washington ne traži "veliko odvajanje naših ekonomija", ali će izraziti zabrinutost zbog njihove upotrebe proširenih subvencija za državna preduzeća i domaće firme, prepreka pristupu tržištu za strane firme, i nedavne "kaznene akcije" protiv američkih firmi.

Yellen je također izrazila zabrinutost zbog novih kineskih kontrola izvoza galija i germanija, kritičnih minerala koji se koriste u tehnologijama poput poluprovodnika. Ona je rekla da Washington još uvijek procjenjuje utjecaj tog poteza, ali je naglasio potrebu za "otpornim i raznolikim lancima nabavke".

TRŽIŠNE REFORME

Yellen je također ciljala na kinesku plansku ekonomiju, pozivajući Peking da se vrati tržišno orijentiranim praksama koje su poduprle njihov brzi rast proteklih godina.

"Pomak ka tržišnim reformama bio bi u interesu Kine", rekla je američkim poslovnim rukovodiocima.

"Pristup zasnovan na tržištu pomogao je da se potakne brzi rast u Kini i pomogao je stotinama miliona ljudi da se izvuku iz siromaštva. Ovo je izuzetna priča o ekonomskom uspjehu."

Yellen je napomenula da ogromna i rastuća srednja klasa Kine predstavlja veliko tržište za američku robu i usluge, te naglasila da su ciljane akcije Washingtona protiv Kine zasnovane na zabrinutostima za nacionalnu sigurnost.

„Nastojimo da diverzifikujemo, a ne da razdvajamo“, rekla je ona. "Razdruživanje dvije najveće svjetske ekonomije bilo bi destabilizirajuće za globalnu ekonomiju i to bi bilo praktično nemoguće poduzeti."

Američki zvaničnici kažu da također očekuju da Yellen izrazi zabrinutost zbog utjecaja novog kineskog zakona o kontrašpijunaži na američke firme i da upozori Peking na posljedice isporuke smrtonosne pomoći Rusiji.

U međuvremenu, očekuje se da će kineski zvaničnici izraziti zabrinutost zbog planova Bidenove administracije da ograniči ulaganja američkih kompanija u Kinu u vrijeme kada se kineska ekonomija oporavlja sporije nego što se očekivalo od karantina COVID-a i kada je tržište rada u teškoćama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG