Linkovi

Ministarka finansija SAD: Bliža komunikacija između SAD i Kine je ključna


U.S. Treasury Secretary Janet Yellen, center, speaks during her meeting with China's Vice Premier He Lifeng at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, July 8, 2023.
U.S. Treasury Secretary Janet Yellen, center, speaks during her meeting with China's Vice Premier He Lifeng at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, July 8, 2023.

Dvije najveće svjetske ekonomije - Sjedinjene Države i Kina - imaju dužnost prema sebi i drugim nacijama da bliže komuniciraju kada su u pitanju njihove ekonomske odluke i klimatske promjene, rekla je u subotu u Pekingu američka ministrica financija Janet Yellen.

Yellen i kineski vicepremijer He Lifeng razgovarali su pet sati u subotu. Američko ministarstvo finansija okarakterisalo je sastanke kao "iskrene, konstruktivne i sveobuhvatne", dok su ih kineski državni mediji nazvali "dubokim, iskrenim i pragmatičnim".

Yellen je branila ograničenja Bidenove administracije na izvoz tehnologije s kojima se Peking ne slaže i rekla da takva neslaganja ne bi trebala spriječiti dvije zemlje u pronalaženju načina za rješavanje ″važnih globalnih izazova, poput dugova na tržištima u razvoju i zemljama u razvoju i klimatskih promjena.

Kineska strana izrazila je zabrinutost zbog američkih sankcija i restriktivnih mjera protiv Kine, objavila je državna novinska agencija Xinhua. Potpredsjednik premijera je rekao da bi dvije vlade trebale da se vrate sporazumu koji su Biden i Xi postigli prošlog novembra kako bi poboljšali odnose.

„Dvije zemlje treba da djeluju sa osjećajem odgovornosti za istoriju, za ljude i za svijet“, rekao je on.

Što se tiče klime, Yellen je istakla da su SAD i Kina dva najveća svjetska emitera stakleničkih plinova i najveći investitori u obnovljive izvore energije.

Ona je rekla da "finansiranje za klimu treba ciljano i djelotvorno usmjeriti" kako bi se podržale već uspostavljene institucije poput Zelenog klimatskog fonda, entiteta UN-a koji nastoji podržati promjenu paradigme u globalnom odgovoru na klimatske promjene.

Yellenina trodnevna posjeta Kini završava se u nedjelju ranojutarnjom konferencijom za novinare.

Yellen je u petak održala "iskrene i konstruktivne" razgovore s kineskim premijerom Li Qiangom u Pekingu.

Treasury Secretary Janet Yellen, left, speaks as Chinese Premier Li Qiang, right, listens during a meeting at the Great Hall of the People in Beijing, China, July 7, 2023.
Treasury Secretary Janet Yellen, left, speaks as Chinese Premier Li Qiang, right, listens during a meeting at the Great Hall of the People in Beijing, China, July 7, 2023.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da je Yellen "razgovarala o želji administracije da traži zdravu ekonomsku konkurenciju s Kinom koja koristi objema ekonomijama, uključujući američke radnike i kompanije".

Također je naglasila blisku komunikaciju o "globalnim makroekonomskim i finansijskim pitanjima i zajedničkom radu na globalnim izazovima, uključujući probleme s dugom u ekonomijama s niskim prihodima i ekonomijama u nastajanju i klimatskim finansijama".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje u kojem se navodi da je premijer istaknuo da su američki i kineski ekonomski interesi usko isprepleteni i da je razvoj Kine prilika, a ne izazov za Sjedinjene Države. Peking je rekao da je Yellen tokom razgovora izjavila da SAD "ne traže 'razdvajanje i razdvajanje' i da nemaju namjeru da ometaju proces modernizacije Kine".

Ministarstvo vanjskih poslova je poručilo: "Kina i Sjedinjene Države trebale bi ojačati koordinaciju i saradnju, udružiti se u rješavanju globalnih izazova i promovirati zajednički razvoj."

Iako su obje strane pozitivno opisali Yelleninu posjetu, nisu najavljeni nikakvi novi planovi za više sastanaka na visokom nivou.

"Kina će nastaviti da postoji i bit će glavni igrač na svjetskoj sceni", rekla je u petak sekretarica za štampu Bijele kuće Karin Jean Pierre, dodajući da je intenzivna konkurencija zahtijeva intenzivnu diplomatiju.

„Dakle, važno je da postoji intenzivna konkurencija zahtijeva intenzivnu diplomatiju“, rekla je ona. “To je ono što vidite da sekretarica Yellen radi, to je ono što ste vidjeli da sekretarica Blinken radi. Ovo je vrsta razgovora koje je predsednik imao sa predsjednikom Xijem na sastancima koje je imao i sa njim”, rekla je ona.

Američka ministarka finansija započela je četverodnevnu posjetu Kini u petak pozivajući na tržišne reforme u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji i upozoravajući da će se Sjedinjene Države i njihovi saveznici boriti protiv onoga što je nazvala "nepoštenim ekonomskim praksama Kine".

Govoreći u petak u Pekingu pred Američkom privrednom komorom u Kini, Yellen je rekla: „Sjedinjene Države ne traže veliko razdvajanje naših ekonomija. ... Odvajanje dvije najveće svjetske ekonomije destabiliziralo bi globalnu ekonomiju i to bi bilo praktično nemoguće poduzeti."

China's Vice Premier He Lifeng attends a meeting with U.S. Treasury Secretary Janet Yellen at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, July 8, 2023.
China's Vice Premier He Lifeng attends a meeting with U.S. Treasury Secretary Janet Yellen at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, July 8, 2023.

I dok je istakla važnost trgovine i ulaganja s Kinom, Yellen je također "izrazila zabrinutost, zbog prepreka pristupu tržištu, kineskoj upotrebi netržišnih alata i kaznenih mjera koje su poduzete protiv američkih firmi posljednjih mjeseci", tokom okruglog stola sa više od 10 američkih kompanija koje posluju u Pekingu.

„Također je potvrdila američki ekonomski pristup Kini, koji ostaje fokusiran na tri primarna cilja: osiguranje vitalnih interesa koji se odnose na nacionalnu sigurnost i ljudska prava; praćenje zdravog i obostrano korisnog ekonomskog nadmetanja, u kojem Kina igra po međunarodnim pravilima; i traženje međusobne saradnje na hitnim globalnim izazovima, uključujući makroekonomiju, klimu i globalni dug”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija od petka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u svom saopćenju navelo da bi “dvije strane trebale ojačati komunikaciju i tražiti konsenzus o važnim pitanjima na bilateralnom ekonomskom polju kroz iskrenu, dubinsku i pragmatičnu razmjenu, kako bi ubrizgale stabilnost i pozitivnu energiju u kinesko-američke zemlje. ekonomskim odnosima.”

Yellen je doputovala u Peking u četvrtak i tvitovala da je predsjednik Joe Biden "zadužio svoju administraciju za produbljivanje komunikacije između naše dvije zemlje o nizu pitanja, i radujem se što ću to učiniti tokom moje posjete".

Zvaničnici Ministarstva finansija rekli su prije putovanja da će Yellen razgovarati o stabilizaciji globalne ekonomije, kao i o osporavanju kineske podrške Rusiji tokom ruske invazije na Ukrajinu. Nije se očekivalo da će se Yellen sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Njena posjeta, koja bi trebala trajati do nedjelje, uslijedila je nakon putovanja američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Peking prošlog mjeseca.

Yellen se ranije ove sedmice sastala s kineskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama, Xie Fengom, na sastanku tokom kojeg je Ministarstvo financija izjavilo da je Yellen „pokrenula pitanja koja izazivaju zabrinutost, a istovremeno je prenijela važnost zajedničkog rada dvije najveće ekonomije na globalnim izazovima, uključujući makroekonomske i finansijske problemi."

Kineski državni mediji rekli su da je Xie izrazio nadu da će dvije zemlje eliminirati uplitanje i ojačati dijalog.

Neke informacije za ovu priču stigle su od agencija AP, AFP i Reuters.

XS
SM
MD
LG