Linkovi

Najviši njujorški sud poništio osuđujuću presudu Harvey Weinsteinu


Harvey Weinstein dolazi na sud
Harvey Weinstein dolazi na sud

Presudu Harveya Weinsteina iz 2020. za seksualni napad i silovanje poništio je najviši sud u New Yorku, ponovo otvorivši značajan slučaj koji je pokrenuo #MeToo pokret i ističući izazove pozivanja moćnih ljudi na odgovornost.

U ogorčeno podijeljenoj odluci 4-3 u četvrtak, Državni Apelacioni sud je rekao da je prvostepeni sudija napravio kritičnu grešku dopuštajući ženama da svjedoče da ih je Weinstein napao, iako njihove optužbe nisu bile dio optužbi s kojima se suočio.

Sud je rekao da je prvostepeni sudija dodatno pogoršao grešku puštajući Weinsteina da bude unakrsno ispitan o širokom spektru "odvratnih" ponašanja, uključujući maltretiranje i napade bijesa prema saradnicima, koji su ga prikazali u "veoma štetnom" svjetlu.

"Zloupotreba je sudske diskrecije da se dopuste neprovjerene tvrdnje, ništa više od lošeg ponašanja koje uništava karakter optuženog, ali ne baca svjetlo na njihov kredibilitet u vezi s krivičnim optužbama", napisala je sutkinja Jenny Rivera za većinu.

"Lijek za ove nevjerojatne greške je novo suđenje", dodala je.

Weinstein, 72, služi 23-godišnju kaznu u zatvoru u severnom djelu Njujorka.

Ne očekuje se da će odmah biti oslobođen, jer mu prijeti i posebna kazna od 16 godina zatvora u Kaliforniji nakon što je tamo prošle godine osuđen za silovanje jedne glumice 2013. u hotelu u Los Angelesu.

Okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg, čiji je prethodnik Cyrus Vance pokrenuo slučaj u New Yorku, odlučit će da li će ponovo suditi Weinsteinu.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ponovimo ovaj slučaj i ostati nepokolebljivi u našoj posvećenosti žrtvama seksualnog napada", rekla je Emily Tuttle, glasnogovornica Bragga u e-poruci.

Braggova kancelarija je, odvojeno, usred krivičnog suđenja protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Arthur Aidala, advokat Weinsteina, nazvao je tu odluku pobjedom njegovog klijenta i svakog Amerikanca optuženog za zločin, "bez obzira koliko su popularni ili nepopularni".

Weinstein je negirao da je imao seksualne odnose bez pristanka s bilo kim.

'UZNEMIRUJUĆI TREND'

U oštrom neslaganju, sutkinja Madeline Singas rekla je da ta odluka "održava zastarjele pojmove seksualnog nasilja" i "značajno otežava" držanje optuženih odgovornim za seksualni napad.

Ona je također optužila većinu za izbjeljivanje činjenica i nastavak "uznemirujućeg trenda" poništavanja presuda porote u slučajevima seksualnog nasilja.

"Žene Njujorka zaslužuju bolje", napisala je Singas.

Weinsteinova osuda u New Yorku smatrana je prekretnicom za pokret #MeToo, u kojem su žene optužile stotine muškaraca u industriji zabave, medijima, politici i drugim poljima za seksualno nedolično ponašanje.

"Današnja odluka je veliki korak unazad u pozivanju onih koji su odgovorni za akte seksualnog nasilja", rekao je Douglas Wigdor, advokat koji je zastupao osam Weinsteinovih tužitelja. "To će zahtijevati od žrtava da izdrže još jedno suđenje."

Weinstein je osuđen u februaru 2020. na Menhetnu za seksualni napad na bivšu asistentkinju produkcije Miriam Haley 2006. godine i silovanje glumice Jessice Mann 2013. godine.

Optužbe po kojima je osuđen bile su seksualni napad prvog stepena i silovanje trećeg stepena. Porotnici su ga oslobodili po drugim optužbama.

Neke države, uključujući New York, odgovorile su na #MeToo pokret donošenjem zakona koji dozvoljavaju ženama da podnose građanske tužbe tražeći odštetu za seksualno zlostavljanje koje se dogodilo mnogo godina ranije, čak i ako su zastare već nastupile.

Weinstein je bio suosnivač filmskog studija Miramax, čiji su hit filmovi uključivali "Zaljubljeni Shakespeare" i "Pulp Fiction". Njegov istoimeni filmski studio podnio je zahtjev za bankrot u martu 2018.

On se pridružuje bivšem komičaru Billu Cosbyju među onima kojima su poništene presude za seksualni napad.

Cosbyjevu osudu iz 2018. godine poništio je najviši sud Pensilvanije tri godine kasnije. Većina je rekla da je sporazum tužilaca iz 2005. da se Cosby ne tereti za drogiranje i napad na ženu značio da on nije trebao biti optužen deceniju kasnije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG