Linkovi

Los Angeles: Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje


Filmski producent Weinstein izlazi iz sudnice u New Yorku zbog suđenja za seksualni napad u četvrti Manhattan u New Yorku
Filmski producent Weinstein izlazi iz sudnice u New Yorku zbog suđenja za seksualni napad u četvrti Manhattan u New Yorku

Nakon jednomjesečnog suđenja i devet dana vijećanja, porota u Los Angelesu u ponedjeljak je proglasila Harveyja Weinsteina krivim za silovanje i seksualno zlostavljanje samo jedne od četiri žene u optužnici za zlostavljanje.

Ali tri tačke optužnice koje uključuju talijanskog glumicu i model poznate na suđenju kao Jane Doe 1 ipak su zadale veliki udarac osramoćenom filmskom mogulu i omogućile još jedan #MeToo trenutak obračuna, pet godina nakon što je postao magnet za pokret.

Weinstein (70), koji je prije dvije godine osuđen na 23-godišnju kaznu za silovanje i seksualni napad u New Yorku, a koja je u žalbenom postupku, mogao bi dobiti do 24 godine zatvora u Kaliforniji kada bude osuđen.

Proglašen je krivim za silovanje, prisilnu oralnu kopulaciju i još jednu tačku optužnice za nedolično seksualno ponašanje u koju je bila uključena žena koja je rekla da se nepozvan pojavio na vratima njezine hotelske sobe tokom filmskog festivala u Los Angelesu 2013. godine.

“Harvey Weinstein zauvijek je uništio dio mene te noći 2013. godine i to mi se nikada neću vratiti. Kazneno suđenje je bilo brutalno i Weinsteinovi odvjetnici stavili su me kroz pakao na klupi za svjedoke, ali znala sam da ovo moram odgledati do kraja, i jesam", rekla je žena u izjavi nakon presude. “Nadam se da Weinstein za života nikada neće vidjeti zatvorsku ćeliju izvana.”

Weinstein je oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje koje je iznio masažni terapeut koji ga je liječio u hotelu 2010.

Porota nije mogla donijeti odluku o tačkama optužnice koje uključuju dvoje tužitelja, posebice optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje koje uključuju Jennifer Siebel Newsom, redateljicu dokumentarnih filmova i suprugu guvernera Kalifornije Gavina Newsoma. Po tim točkama optužnice proglašeno je poništenje suđenja.

Weinstein je spustio pogled na stol i činilo se da stavlja lice u dlanove kada su čitane početne tačke optužnice. Gledao je naprijed dok se čitao ostatak presude.

“Harvey je očito razočaran presudom. On zna što se dogodilo, a što nikad nije", rekao je Weinsteinov glasnogovornik Juda Engelmayer u e-poruci, rekavši da postoji jaka osnova za žalbu na presude. “Harvey je zahvalan poroti na radu na ostalim točkama optužnice i odlučan je nastaviti s pravnim osporavanjima kako bi konačno dokazao svoju nevinost.”

Okružni tužitelj Los Angelesa George Gascón pozdravio je tužitelje na njihovoj hrabrosti da svjedoče u slučaju, rekavši u izjavi da je razočaran podijeljenom presudom, ali se nada da donosi "neku mjeru pravde žrtvama".

“Harvey Weinstein nikada neće moći silovati drugu ženu. Provest će ostatak života iza rešetaka gdje mu je i mjesto”, rekla je Siebel Newsom u izjavi. “Tokom suđenja, Weinsteinovi odvjetnici koristili su seksizam, mizoginiju i taktike zlostavljanja kako bi nas preživjele zastrašili, ponizili i ismijali. Suđenje je bio snažan podsjetnik da mi kao društvo imamo posla.”

Intenzivno i dramatično svjedočenje Siebel Newsom, u kojem je opisala da ju je Weinstein silovao u hotelskoj sobi 2005., donijelo je suđenju najdramatičnije trenutke. Ali samo se osam od 12 porotnika složilo da Weinsteina proglase krivim po tim tačkama.

Porotnici su bili u ćorsokaku 10-2 u vezi s seksualnim napadima koji su uključivali Lauren Young, jedinu tužiteljicu koja je svjedočila na oba suđenja Weinsteinu. Rekla je da je bila manekenka koja želi postati glumica i scenaristica koja se sastala s Weinsteinom oko scenarija 2013. kada ju je zarobio u hotelskoj kupaonici, pipkao je i masturbirao pred njom.

U nedostatku forenzičkih dokaza ili iskaza očevidaca godinama starih optužbi, slučaj je uvelike ovisio o pričama i vjerodostojnosti četiri žene koje su bile u središtu optužbi.

Priče žena ponovile su navode desetaka drugih koji su se pojavili otkako je Weinstein postao #MeToo gromobran počevši s pričama u New York Timesu 2017. Film o tom izvještavanju, “She Said,” objavljen je tokom suđenja.

Međutim, odbrana je bila ta koja je #MeToo učinila problemom tokom suđenja, naglašavajući da se nijedna od četiri žene nije obratila vlastima sve dok pokret nije učinio Weinsteina metom.

Odvjetnici obrane rekli su da su dvije žene - uključujući i onu za koju će biti proglašen krivim za silovanje - u potpunosti lagale o svojim susretima s Weinsteinom. Rekli su da su druge dvije imale "100% konsenzualne" seksualne interakcije koje su kasnije preoblikovali.

Odvjetnici odbrane rekli su tokom suđenja da bi Siebel Newsom, da nije kasnije postala poznata, bila "samo još jedna cura koja je spavala s Harveyjem Weinsteinom kako bi napredovala u Hollywoodu".

"Žaljenje nije isto što i silovanje", rekao je Weinsteinov odvjetnik Alan Jackson u svojoj završnoj riječi.

Pozvao je porotnike da gledaju dalje od emocionalnog svjedočenja žena i usredotoče se na činjenične dokaze.

"Vjeruj nam jer smo ljuti, vjeruj nam jer smo plakali", rekao je Jackson da se od porotnika tražilo da učine. “Pa, bijes ne čini činjenicu. A suze ne čine istinu.”

Sve žene uključene u optužbe prošle su uz Jane Doe na sudu. Associated Press obično ne imenuje osobe koje kažu da su bile seksualno zlostavljane osim ako javno ne istupe ili pristanu da budu imenovane preko svojih odvjetnika, kao što su učinile ovdje imenovane žene.

Tužitelji su pozvali 40 drugih svjedoka u pokušaju da daju kontekst i potkrijepe te priče. Četiri druge žene nisu bile dio optužbi, ali su svjedočile da ih je Weinstein silovao ili seksualno napastvovao. Dovedeni su na tribinu kako bi se utvrdio obrazac seksualne grabežljivosti.

Weinstein je poništio još četiri kaznena djela prije nego što je suđenje uopće završilo kada su tužitelji rekli da žena koju je optužen da je dvaput silovao i dva puta seksualno napastvovala neće svjedočiti. Odbili su navesti razlog. Sutkinja Lisa Lench odbacila je te optužbe.

Najnovija Weinsteinova osuda donosi pobjedu žrtvama seksualnog zlostavljanja slavnih muškaraca nakon nekih pravnih prepreka, uključujući odbacivanje presude Billu Cosbyju prošle godine. Suđenje za silovanje glumcu iz serije "That '70s Show" Dannyju Mastersonu, koje je održano istovremeno i malo niz hodnik od Weinsteinovog, završilo je poništenjem. A glumac Kevin Spacey pobijedio je na građanskom suđenju za seksualno zlostavljanje u New Yorku prošlog mjeseca.

Weinsteinova osuda u New Yorku preživjela je početnu žalbu, no slučaj bi trebao biti saslušan pred najvišim državnim sudom sljedeće godine. Osuda u Kaliforniji, na koju će također vjerojatno biti uložena žalba, znači da on neće izaći na slobodu čak i ako se presuda za Istočnu obalu poništi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG