Linkovi

Glumica Julia Ormond tužila Weinsteina za seksualni napad


Glumica Julia Ormond
Glumica Julia Ormond

Julia Ormond, koja je 1990-ih glumila u filmovima zajedno sa velikim imenima kao što su Brad Pitt i Harrison Ford, podnijela je tužbu u srijedu optužujući filmskog producenta Harveyja Weinsteina da ju je seksualno napao 1995. godine, a zatim nanio štetu njenoj karijeri.

Ormond, koja također optužuje kompanije Walt Disney, Miramax i svoje bivše američke agente da su znali da je Weinstein opasnost za žene, ali nisu ništa preduzeli povodom toga, podnijela je tužbu državnom Vrhovnom sudu na Manhattanu po zakonu koji je usvojen prošle godine, a koji pruža privremeni vremenski rok osobama koje tvrde da su u prošlosti bile žrtve seksualnog napada da podnesu tužbu, iako je istekao uobičajeni rok za to u datoj državi.

Ormond u svojoj tužbi navodi da je bila zvijezda u usponu kada je upoznala Weinsteina 1994. godine. Kaže da je bila u kontaktu sa njim da bi razgovarali o scenarijima i projektima, a 1995. je potpisala ugovor o produkciji sa kompanijom Miramax, čiji je Weinstein bio kopredsjednik. Optužila ga je da ju je seksualno napao u decembru 1995. godine, poslije jednog poslovnog sastanka, a onda joj se svetio i negativno uticao na karijeru kada se suočila sa njim nekoliko nedjelja kasnije.

Britanska glumica kaže da je rekla svojim američkim agentima u to vrijeme, agenciji Creative Artists (CAA) šta se dogodilo, ali da nije dobila podršku i da joj je savjetovano da ne preduzima pravne ili druge korake. Optužila je CAA, Disney i Miramax da su znali da Weinstein predstavlja opasnost za žene, ali nisu učinili ništa da ga spriječe ili da joj pomognu.

Prema tužbi, "nijedna od tih istaknutih kompanija nije upozorila Ormond da je Weinstein u prošlosti napadao žene, zato što je bio suviše važan, suviše moćan i donosio im suviše veliki novac".

Ovaj tužba je prvi put da je Ormond javno optužila Weinsteina za seksualni napad. AP obično ne imenuje navodne žrtve seksualnog napada, ali je u ovom slučaju Ormond javno govorila o tome.

71-godišnji Weinstein osuđen je za silovanje i seksualni napad u New Yorku 2020, i služi zatvorsku kaznu u toj državi. Prošle godine je osuđen za još jedno silovanje u Los Angelesu. Uložio je žalbu na obje presude.

Njegov advokat kaže da njegov klijent "kategorično odbacuje sve navode Julije Ormond, i da je spreman da se odlučno brani".

AP je putem maila zatražio komentar od agencije CAA i kompanija Disney i Miramax.

Među filmovima Julije Ormond su "Legenda o jeseni" sa Bradom Pittom, "Sabrina" sa Harrisonom Fordom i "Prvi vitez" sa Seanom Conneryjem i Richardom Gearom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG