Linkovi

Weinstein osuđen na još 16 godina zatvora


Harvey Weinstein, nekadašnji hollywoodski titan koji je postao simbol seksualnog zlostavljanja kome su pribjegavali muškarci na visokim pozicijama, i nakon čega je nastao pokret #MeToo, osuđen je na dodatnih 16 godina zatvora zbog silovanja glumice 2013. godine u Los Angelesu.

Weinstein je osuđen u istoj sudnici, gdje je u decembru proglašen krivim za silovanje, nasilni oralni seks i seksualnu penetraciju predmetima.

Tužbu je podnijela bivša manekenka i glumica, koja se u sudskim spisima vodi kao NN lice, za događaje iz februara 2013. godine u hotelu u Los Angelesu. Weinstein, moćni suosnivač američke filmske i produkcijske kuće Miramax, služiće ovu kaznu, nakon što odsluži 23 godine zatvora zbog presude za seksualno zlostavljanje u New Yorku.

Optužbe protiv Weinsteina pokrenule su stvaranje pokreta #MeToo, koji je ohrabrio žene da govore o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju koje su trpjele od moćnih muškaraca u medijima, politici i drugim industrijama. Sam pokret koji je postao jako popularan na društvenim mrežama 2017, želi da prekine kulturu šutnje zbog koje su takvi zločini prolazili bez kazne.

Weinstein, koji je producent "Petparačkih priča", "Zaljubljenog Shakespearea" i mnogih drugih uspješnih filmova, kaže da su svi njegovi seksualni odnosi bili uz pristanak i izjasnio se da nije kriv u slučaju u Los Angelesu. Tužioci su tražili kaznu od 24 godine, zbog prethodnih presuda, a ne 18 godina koliko je mogao da dobije prema zakonima Kalifornije, ako nema drugih otežavajućih faktora.

Njegova odbrana protivi se tome da se kazna pridoda na prethodnu, imajući u vidu njegovu "starosnu dob i oslabljeno zdravlje", naveo je u mailu Reutersu advokat odbrane Mark Werksman. Porota je oslobodila Weinsteina optužbi druge navodne žrtve i nije mogla da donese jednoglasnu odluku u vezi za optužbama još dvije osobe.

Jedna od njih, autorka dokumentaraca Jennifer Siebel Newsom, sada supruga guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, objavila je da je ona jedna od žrtvava, koja se pominje kao četvrto NN lice u sudskim spisima.

Advokati odbrane navode da su žene svojom voljom imale seks sa Weinsteinom, jer su vjerovale da će to da pomogne njihovim karijerama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG