Linkovi

Vilijam Šetner, "Kapetan Kirk", uspješno letio u svemir


Raketa Nju Šepard, u kojoj se nalazio glumac Vilijam Šetner, polijeće iz Van Horna u Teksasu 13. oktobra 2021.
Raketa Nju Šepard, u kojoj se nalazio glumac Vilijam Šetner, polijeće iz Van Horna u Teksasu 13. oktobra 2021.

Holivudski Kapetan Kirk, 90-godišnji Vilijam Šetner otisnuo se u svemir u spoju naučne fantastike i naučne realnosti, raketom koju je sagradila kompanija milijardera Džefa Bezosa "Blu Oridžin" (Blue Origin). 

Sa još troje putnika, junak TV serije "Zvjezdane staze" dostigao je visinu od 66 milja, odnosno 106 kilometara, iznad pustinje u Zapadnom Teksasu, u potpunosti automatizovanoj kapsuli, a onda padobranom bez problema sletio u pustinju. Let je trajao nešto više od 10 minuta.

Šetner je postao najstarija osoba u svemiru, i oborio za osam godina prethodni rekord, koji je u julu postavio putnik na sličnom letu Bezosove svemirske letjelice.

"Bilo je potpuno drugačije od svega što su opisali" rekao je Šetner dok se kapsula spuštala ka Zemlji.

Obožavaoci naučne fantastike bili su oduševljeni zbog prilike da vide čovjeka najpoznatijeg po ulozi odlučnog Džejmsa Kirka, kapetana svemirskog broda Enterprize, kako smjelo odlazi tamo gde nikada nije zašla nijedna američka TV zvijezda.

Pred polijetanje, Šetner je rekao da planira da provede oko tri minuta bestežinskog stanja gledajući u Zemlju, pritisnut uz prozore kapsule.

"Jedino što znam da ne želim da ugledam je kako u mene gleda gremlin", našalio se, podsjećajući na zaplet svoje epizode "Zone sumraka" iz 1963. godine - nazvane "Košmar na 20.000 stopa".

Bezos je veliki obožavalac "Zvjezdanih staza". Osnivač Amazona je čak imao malu ulogu vanzemaljca u jednom od novijih filmova serijala, a Šetner je dobio besplatnu vožnju po svemiru, kao njegov gost.

Lansiranje letjelice u kojoj je bio Šetner donijelo je ogroman prestiž Bezosovoj svemirskoj kompaniji, imajući u vid privlačnost ove avanture za baby boomere, svemirske entuzijaste i one koji prate aktivnosti poznatih ličnosti. Šetner je glumio u originalnoj TV seriji "Zvjezdane staze" od 1966. do 1969, u vrijeme kada su se Amerikanci trkali sa Rusima ko će prije doći do Mjeseca, a zatim glumio i u nizu filmova "Zvjezdane staze."

Bezos je lično dovezao četvoro putnika do lansirne platrforme i zatvorio vrata kapsule nakon što su ušli u raketu. Kapsula, Nju Šepard, nazvana je po prvom Amerikancu u svemiru, Alenu Šepardu.

Let je održan u trenutku kada je industrija svemirskog turizma u zamahu, gde putnici kreću na vožnje po svemiru na brodovima čiju su izgradnju finansirali neki od najbogatijih muškaraca svijeta.

Ričard Brenson, osnivač kompanije Virdžin Galaktik, prvi se otisnuo u svemir u sopstvenoj raketi u julu, a devet dana kasnije je to uradio i Bezos, prvim letom kompanije Blu Oridižin sa posadom. Spejs Eks Ilona Maska izvršio je prvo privatno putovanje u svemir sredinom septembra, iako Mask nije sam putovao.

Prošle nedjelje, Rusi su lansirali jednog glumca i filmskog reditelja na Međunarodnu svemirsku stanicu zbog snimanja filmskog projekta.

"Ovo je tek početak, ali koliko je čudesan taj početak. Koliko je izuzetno biti dio tog početka", izjavio je Šetner u video snimku koji je Blu Oridžin objavio pred let.

Posada broda Nju Šepard - Kris Bošujzen, Vilijam Šetner, Odri Pauers i Glen de Vris. Fotografija kompanije Blu Oridižin dostavljena medijima u oktobru.
Posada broda Nju Šepard - Kris Bošujzen, Vilijam Šetner, Odri Pauers i Glen de Vris. Fotografija kompanije Blu Oridižin dostavljena medijima u oktobru.

Šetner je putovao sa Odri Pauers, potpredsjednicom kompanije Blu Oridižin i bivšom kontrolorkom leta svemirske stanice koja je radila za NASA-u, kao i dvoje putnika koji su platili vožnju - Kris Bošujzen, bivši inženjer NASA-e koji, je ko-osnivač jedne satelitske kompanije, i Glen de Vris, vlasnik kompanije 3D softvera. Blu Oridžin nije želio da otkrije cenu njihove karte za svemirsku vožnju.

Šetner je povodom svog leta zbijao šale na prošlonedeljnom sajmu ljubitelja stripa i naučne fantastike Njujork Komik Kon. Glumac je ispričao kako ga je Blu Oridžin obavijestio da će biti najstariji čovek u svemiru.

"Ne želim da budem poznat kao najstariji čovek u svemiru. Ja sam kapetan Kirk!".

Zatim je priznao: "Ja sam kapetan Kirk i prestravljen sam".

Međutim, Blu Oridžin je saopštio da su Šetner i ostali članovi posade zadovoljili sve zdravstvene standarde i preduslove. Putnici su bili izloženi sili skoro šest puta većoj od Zemljine gravitacije dok se kapsula vraćala na Zemlju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG