Linkovi

Prvi turistički let u svemir uspješno završen


Putnici na privatnom, turističkom letu u svemir.
Putnici na privatnom, turističkom letu u svemir.

Četvero turista-amatera koji su prije četiri dana krenuli u svemir, uspješno su sletjeli na zemlju u kapsuli koja je pala u Atlanstki okean blizu Floride.

Kapsula SpaceX-a, kompanije Elona Muska, spustila se na mjesto odakle je i krenula prije tri dana.

U svemir su letjeli jedan milijarder i troje njegovih gostiju, a u letjelici sa njima nije bilo profesionalnih astronauta.

Kapsula je bila na neobično velikoj visini od 585 kilometara, i prešla je Međunarodnu svemirsku stanicu za oko 160 kilometara. Putnici su mogli da vide Zemlju kroz prozor na vrhu kapsule.

Lansiranje turističkog leta u svemir sa Floride.
Lansiranje turističkog leta u svemir sa Floride.

Miljarder, 38-godišnji Jared Isaacman​, koji je finansirao put, želio je da animira ljude da doniraju novac dječjoj bolnici St. Jude, pa je organizovao lutriju za dva sjedišta u letjelici.

U svemir sa njim s letjeli Hayley Arceneaux​ iz bolnice St. Jude, i dobitnici na lutriji 42-godišnji Chris Sembroski iz države Washington i Sian Proctor iz Arizone.

Oni su proveli šest mjeseci obučavajući se za let u svemir i pripremajući se za različite scenarije. Prema dostupnim podacima, let je prošao bez problema.

U letjelici su mogli da biraju i hranu: hladnu picu i sendviče, kao i špagete bolonjeze i jagnjetinu.

Svemirski turizam je u razvoju, a osim Muska, letove su organizovali i milijarderi Heffa Bezosa​ i Richard Branson, ali su njihovi letovi trajali 10 ili 15 minuta.

XS
SM
MD
LG