Linkovi

Jeff Bezos letio u svemir


USA, Texas, The capsule carrying billionaire businessman Jeff Bezos and three crew members returns
USA, Texas, The capsule carrying billionaire businessman Jeff Bezos and three crew members returns

Najbogatiji čovjek na svijetu, osnivač Amazona, Jeff Bezos letio je u svemir utorak 20. jula. Nakon 15 uspješnih testnih letova bez ljudi, ovo je prvi svemirski let njegove kompanije Blue Origin u kojem je bila prisutna i posada.

"Najbolji dan ikada", bio je komentar američkog milijardera Džefa Bezosa nakon što je kapsula kojom je letio u svemir dotakla zemlju poslije leta.

"Put je bio nevjerovatan", rekao je osamdeset dvogodišnjoj pilotkinji Voli Fank na šta je ona uzvratila da je saglasna sa time.

Nakon slijetanja Mark Bezos, brat američkog milijardera, poručio je da se osjeća izuzetno dobro.

Američki biznismen Džef Bezos bio je drugi milijarder koji je tokom jula finansirao putovanje u svemir. U utorak ujutru poletio je sa lansirne rampe u pustinji u Teksasu.

Let se dešava na 52. godišnjicu slijetanja Apolla 11 na Mjesec sa Neil Armstrongom i Buzz Aldrinom 1969. godine.

Let također dolazi devet dana nakon što je britanski milijarder Richard Branson u svemirskom avionu Unity svoje kompanije Virgin Galactica posjetio svemir.

Bezos je poletio nešto poslije 15 sati popodne po srednjoevropskom vremenu.

USA, Texas, Billionaire businessman Jeff Bezos is launched with three crew members aboard a New Shepard rocket
USA, Texas, Billionaire businessman Jeff Bezos is launched with three crew members aboard a New Shepard rocket

Ko je bio u raketi?

Prvi let Blue Origina izvedenje raketom naziva “New Shepard” (Novi pastir) koja je dobila ime po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru.

Sa Bezosom u svemir su putovali njegov mlađi brat Mark Bezos, Wally Funk 82-godišnja pionirka svemirske utrke i Oliver Daemen 18-godišnjak koji je prvi komercijalni putnik.

Daemen se ustvari u posljednjem trenutku pridružio ovoj skupini kako bi popunio mjesto namjenjeno pobjedniku dobrotvorne aukcije vrijedne 28 miliona dolara. Osoba koja je pobijedila na aukciji imala je problema sa rasporedom, tako da će u svemir ići kasnijim letom. Umjesto te osobe, putovao je 18-godišnji student čiji je otac također učestvovao u aukciji, ali odustao nakon što je cijena porasla.

Sa 82 godine, Wally Funk je najstarija osoba u svemiru.

Ona je bila među 13 ženskih pilota, takozanih Merkur 13 koje su ranih 60-ih polagale iste testove kao Merkur 7 astronauti NASA-e, ali im je to bilo zabranjeno zbog spola.

“Napokon se dešava. Dugo sam čekala i dugo sam sanjala da idem gore,” rekla je Funk.

Jeff Bezos koji ima 57 godina odstupio je ranije ovog mjeseca sa mjesta izvršnog direktora Amazona, kompanije koju je osnovao. Pored Amazona i Blue Origina, vlasnik je i The Washington Posta, a 2000. godine stvorio Blue Origin. Raketnu kompaniju finansira tako što godišnje proda dionice Amazona u vrijednosti od milijardu dolara.

pred let je rekao da je uzbuđen i znatiželjan.

“Ljudi stalno pitaju da li sam nervozan. Nisam baš nervozan, uzbuđen sam. Znatiželjan sam. Želim znati šta ćemo naučiti,” rekao je Bezos u programu “CBS This Morning.”

Svemirska utrka milijardera

Lansiranje “New Shepard” rakete posljednji je u nizu poteza u okviru takozvane “svemirske utrke milijardera”. Bezos leti samo devet dana nakon Bransona koji je insistirao da mu nije bilo važno da pobijedi Bezosa. I Bezos je sličnog mišljenja.

“Jedna osoba je bila prva osoba u svemiru. Zvao se Jurij Gagarin. I to se dogodilo davno,” rekao je Bezos nastojeći umanjiti bilo kakvo rivalstvo sa Bransonom.

“Mislim da ću ja biti broj 570 ili nešto tako. Tu ćemo biti na listi. Tako da ovo nije takmičenje. Ovdje se radi o izgradnji puta u svemir kako bi buduće generacije mogle raditi nevjerovatne stvari u svemiru,” rekao je Bezos.

Pored Bransona i Bezosa i Elon Musk sa svojim SpaceX-om ima "svemirske ambicije". Njegova kompanija već sarađuje sa NASA-om gdje prevoze astronaute do Međunarodne svemirske stanice.

SpaceX također razvija raketu dizajniranu za putovanja na Mjesec i Mars, te gradi mrežu satelita Starlink za pružanje internet usluga širom svijeta.

Virgin Galactic, kompanija koju je osnovao Branson, planira pokrenuti komercijalni servis sljedeće godine, a putnicima će naplaćivati stotine hiljada dolara za takve letove. Očekuje se da će Blue Origin krenuti sa prodajom karata odmah nakon što Bezos sleti.

11 minuta leta

Historijski let najbogatije osobe na svijetu bio je dug oko 11 minuta.

Lansiran je iz pustinje u zapadnom Teksasu, a putnici su doživjeti tri do četiri minute beztežinskog stanja, i mogli su se odvojiti sa svojih mjesta da bi lebdjeli okolo i uživali u pogledu na planetu ispod njih. Njihova kapsula zatim se padobranom spustila u pustinju u zapadnom Teksasu.

Kapsula u kojoj je bila posada dostigla je visinu od oko 106 kilometara. Inače, visina od 100 kilometara obično se naziva Karmanovom linijom, iako SAD priznaje i liniju od 80 kilometara kao rub svemira i zbog toga vlada i one koji pređu tu granicu prepoznaje kao astronaute.

Letjeli su u kapsuli s najvećim prozorima koje je neka letjelica imala u svemiru kako bi im bio osiguran odličan pogled na Zemlju.

Sam put predstavlja važnu prekretnicu u uspostavljanju industrije svemirskog turizma. Prema prošlogodišnjoj procjeni UBS-a, svemirski turizam mogao bi do 2030. godine ostvariti blizu četiri milijarde dolara godišnjeg prihoda.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG