Linkovi

Vijeće sigurnosti odbacilo zahtjev Rusije o istrazi eksplozija na Sjevernom toku


ARHIVA: Gasovod "Sjeverni tok 1" u Njemačkoj.
ARHIVA: Gasovod "Sjeverni tok 1" u Njemačkoj.

Rusija u ponedeljak nije uspjela da navede Savjet bezbjednosti UN da rezolucijom zatraži nezavisnu istragu eksplozija prošle jeseni na gasovodu Sjeverni tok, koji spaja Rusiju i Njemačku. Eksplozije su se dogodile u septembru, poslije čega se gas izlio u Baltičko more.

Za nacrt rezolucije koji je predložila Rusija glasali su samo Rusija, Kina i Brazil, dok je ostalih 12 članica Savjeta bezbjednosti bilo uzdržano. Za usvajanje rezolucije potrebno je bar devet glasova za, i to pod uslovom da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto.

Rusija je predložila nacrt rezolucije prošlog mjeseca, nekoliko dana uoči prve godišnjice invazije na Ukrajinu.

"Bez objektivne i transparentne međunarodne istrage, istina se neće saznati", izjavio je prije glasanja ambasador UN u Rusiji, Vasilij Nebenzija.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske. Prošlog mjeseca, Švedska, Danska i Njemačka su saopštile da su njihove odvojene istrage i dalje u toku, te da je Rusija obaviještena o tome.

U zajedničkom pismu Savjetu bezbjednosti, tri zemlje su saopštile da je gasovod oštećen u "snažnim eksplozijama koje su posljedica sabotaže". SAD i NATO takođe nazivaju incident "činom sabotaže".

Većina članica Savjeta bezbjednosti koje su se uzdržale u ponedeljak su navele da su to uradile kako bi nacionalne istrage mogle da se završe prije nego što se razmotri da li je potrebno djelovanje Ujedinjenih nacija.

Rusija se žali da ne dobija informacije o toku tih istraga. Moskva tvrdi, bez dokaza, da Zapad stoji iza eksplozija.

"Sjedinjene Države nisu učestvovale u tome. Tačka", izjavio je Robert Vud, zamjenik američkog ambasadora u UN, optužujući Rusiju da pokušava da diskredituje rad nacionalnih istraga, i prejudicira zaključke koji ne odgovaraju ruskom unaprijed određenom i političkom narativu".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG