Linkovi

Otkriveno četvrto curenje na plinovodima Sjeverni tok


jedno od mjesta curenja
jedno od mjesta curenja

Švedska obalska straža otkrila je četvrto curenje plina iz plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru ranije ove sedmice, rekao je zvaničnik obalske straže 29. septembra.

Tri curenja, dva u danskoj i jedno u švedskoj zoni, otkrivena su ranije ove sedmice u dva velika ruska podvodna cjevovoda dizajnirana za transport prirodnog plina u Njemačku.

NATO i Evropska unija saopštili su da je curenje uzrokovano "sabotažom" i obećali su da će poduzeti snažne mjere za zaštitu kritične evropske infrastrukture.

"Postoje dva curenja na švedskoj strani i dva na danskoj strani", rekao je zvaničnik obalske straže medijima.

Niti jedan cjevovod nije bio u upotrebi u vrijeme sumnjivih eksplozija, ali su bili napunjeni plinom koji izbacuje u Baltičko more od loma 26. septembra.

Seizmolozi iz Švedske i Danske rekli su da su zabilježili snažne eksplozije na tom području, što je navelo švedsku policiju da pokrene istragu o mogućoj sabotaži.

Četvrto curenje bilo je na plinovodu Sjeverni tok 2, u neposrednoj blizini veće rupe pronađene na obližnjem Sjevernom toku 1, rekao je zvaničnik.

Incident je uzrokovao skok cijena prirodnog plina u Evropi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG