Linkovi

Prijavljena curenja plina na plinovodima Sjeverni tok


Cjevovod Sjeverni tok
Cjevovod Sjeverni tok

Švedska pomorska uprava saopćila je u utorak da je izdala upozorenje o dva curenja na plinovodu Sjeverni tok 1 u ruskom vlasništvu u švedskim i danskim vodama, nedugo nakon što je otkriveno curenje na obližnjem projektu Sjeverni tok 2.

"Postoje dva curenja na Sjevernom toku 1 - jedno u švedskoj gospodarskoj zoni i jedno u danskoj gospodarskoj zoni. One su vrlo blizu jedna drugoj", rekao je glasnogovornik švedske pomorske uprave (SMA) za Reuters.

Curenje je locirano sjeveroistočno od danskog otoka Bornholma, rekao je glasnogovornik. Nije odmah bilo jasno što je uzrokovalo curenje.

"Motrimo dodatno kako bismo osigurali da nijedan brod ne priđe preblizu mjestu", rekao je drugi glasnogovornik SMA-a.

U ponedjeljak su danske vlasti zatražile od brodova da se klone radijusa od pet nautičkih milja jugoistočno od Bornholma nakon curenja plina iz nezavršenog plinovoda Sjeverni tok 2 koji je iscurio u Baltičko more.

Kasnije istog dana, operater plinovoda Sjeverni tok 1, koji je radio smanjenim kapacitetom od sredine juna prije potpunog zatvaranja u avgustu, također je otkrio pad pritiska na obje linije plinovoda Sjeverni tok 1.

Baltic Pipe, novi podmorski plinovod koji isporučuje norveški plin u Poljsku s godišnjim kapacitetom od 10 milijardi kubičnih metara dnevno, trebao bi biti svečano otvoren kasnije u utorak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG