Linkovi

Poljska: Pukotina na nafotovdu "Družba" slučajno oštećenje, ne sabotaža


Cevi naftovoda "Družba"
Cevi naftovoda "Družba"

Poljska je saopštila da je uočila pukotinu na naftovodu "Družba" kojim se nafta iz Rusije prebacuje u Evropu, i da je pukotina vjerovatno posljedica slučajnog incidenta, a ne sabotaže. Ipak, ovaj događaj bi svakako mogao da pojača strah za energetsku stabilnost Evrope.

"Ovdje je riječ o slučajnom oštećenju", kazao je Mateuš Berger, prvi čovjek za energetiku u Poljskoj. Dodao je da nema osnova za tvrdnje da je pukotina posljedica sabotaže.

Pukotina je uočena na oko 70 kilometara od grada Plok u centralnom dijelu zemlje. Zvaničnici su saopštili da nema opasnosti po lokalno stanovništvo.

Češki operator MERO saopštio je da nema promjena u dotoku nafte do Češke.

"Družba" je jedan od najvećih naftovoda na svijetu i služi za snabdijevanje velikog broja evropskih zemalja ruskom naftom, među kojima su i Njemačka, Poljska, Bjelorusija, Mađarska, Slovačka, Češka i Austrija.

Njemačka vlada ima cilj da eliminiše uvoz nafte iz Rusije do kraja godine, u skladu sa sankcijama EU. Ipak, Rusija je bila među glavnim dobavljačima nafte u Njemačkoj, sa više od 30 odsto udjela u ukupnoj količini ove godine.

Rafinerija Švedt, koja snabdijeva i Berlin, se posebno oslanja na "Družbu". Iako njemačka vlada pregovara sa Kazahstanom o kupovini nafte, i ta nafta će morati da prođe kroz "Družbu".

Nedavno je bilo pukotina i na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2, koji transportuju ruski gas do Evrope. I Zapad i Rusija su za tu pukotinu okrivili sabotažu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG