Linkovi

Velika Britanija odobrila i četvrtu vakcinu - jednodozna Janssen


FILE - Vials of Johnson & Johnson's Janssen coronavirus disease (COVID-19) vaccine candidate are seen in an undated photograph. (Johnson & Johnson/Handout via Reuters)
FILE - Vials of Johnson & Johnson's Janssen coronavirus disease (COVID-19) vaccine candidate are seen in an undated photograph. (Johnson & Johnson/Handout via Reuters)

Velika Britanija odobrila je u petak (28. maja) i četvrtu anticovid vakcinu za upotrebu u zemlji, preparat američke farmaceutske grupe Johnson i Johnson, za koju je potrebna samo jedna doza.

Vakcinu je odobrilo britansko regulatorno tijelo MHRA.

Ova vakcina sestre firme Džonsona i Džonsona, Jansen (Janssen) će početi da se primjenjuje sa tri ostale koje se već daju Pfizer/BionTech, AstraZeneca i Moderna.

Britansko regulatorno tijelo navelo je da je vakcina Džonson i Džonson pokazala ukupnu efikasnost od 67 odsto u sprječavanju infekcije COVID-19 i 85 odsto u sprječavanju teških oblika zaraze ili hospitalizacija.

Može da se čuva na temperaturi frižidera od dva do osam stepeni Celzijusa, što je čini idealnom za raspodjelu i domovima za stare i druge lokacije.

Britanija od decembra sprovodi masovnu vakcinaciju, i gotovo 58 odsto stanovništva dobilo je najmanje jednu dozu a oko 35 odsto je potpuno vakcinisano sa dvije doze.

Britanija posljednjih dana bilježi mali rast broja novozaraženih kao posljedica soja virusa identifikovanog u Indiji koji se smatra zaraznijim od ranije dominantnog soja.

Britanija je u četvrtak prijavila 3.542 nova potvrđena slučaja, najveći dnevni broj od 12. aprila. Broj zaraženih je i dalje daleko iza 70.000 zabilježenih sredinom januara na vrhuncu drugog talasa infekcije.

Raste zabrinutost da će naredna planirana faza ublažavanja restrikcija u Engleskoj, 21. juna morati da se odloži ukoliko broj novozaraženih nastavi da raste.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG