Linkovi

Vakcina kompanije Moderna efikasna i kod djece od 12 godina


ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna
ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna

Kompanija Moderna saopštila je u utorak da njena vakcina protiv COVID 19 snažno štiti djecu i od 12 godina, što bi moglo da otvori put da se odobri i druga vakcina za imunizaciju tog uzrasta u Sjedinjenim Državama.

S obzirom na to da su globalne zalihe vakcina i dalje male, veći deo svijeta suočava se sa problemima u vakcinaciji punoljetnih građana. Međutim, ranije ovog mjeseca, Sjedinjene Države i Kanada odobrile su upotrebu vakcine kompanija Pfizer i BioNTech kod djece starije od 12 godina.

Moderna sada planira da podatke o efikasnosti svoje vakcine kod adolescenata podnese početkom narednog mjeseca američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) i drugim globalnim regulatorima.

U istraživanju te kompanije učestvovalo je više od 3.700 djece uzrasta od 12 do 17 godina. Prema preliminarnim rezultatima, vakcina je izazvala iste znakove imunološke zaštite kod djece, kao što je to slučaj sa odraslima, te iste privremene nuspojave - bol u rukama, glavobolju i umor.

Među onima koji su dobili dvije doze Modernine vakcine nije bilo zaraza, u poređenju sa četiri slučaja kod djece koja su dobila placebo. Kompanija je u saopštenju navela da je vakcina 93 odsto efikasna dvije nedjelje poslije primanja prve doze.

Djeca su u daleko manjoj opasnosti da se ozbiljno razbole od COVID 19, ali i dalje čine 14 odsto ukupnog broja zaraženih u zemlji. Samo u SAD je od bolesti izazvanih virusom COVID19 preminulo najmanje 316 djece, prema podacima Američkog udruženja pedijatara.

Pfizer i Moderna počeli su da testiraju svoje vakcine i kod mlađe djece, od 11 godina do šestomjesečnih beba. Ta istraživanja su složenija: tinejdžeri primaju istu dozu kao punoljetni građani, ali istraživači testiraju manje doze kod mlađe djece. Eksperti se nadaju da će pojedini rezultati tih istraživanja biti objavljeni na jesen.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG