Linkovi

Georgia potvrdila Bidenovu pobjedu poslije ručnog brojanja glasova


Ručno prebrojavanje glasova u Georgiji, 16. novembar 2020. (Foto: AP)
Ručno prebrojavanje glasova u Georgiji, 16. novembar 2020. (Foto: AP)

U Georgiji je u četvrtak završeno ponovno ručno prebrojavanje glasova poslije kojeg je potvrđeno da je demokrata Joe Biden pobijedio aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa u toj saveznoj državi, što je još jedan neuspjeh u predsjednikovoj kampanji da preokrene rezultat izbora i zadrži vlast, prenosi agencija Reuters. 

Državni sekretar Georgije Brad Raffensperger rekao je da "nema sumnje" da će konačan rezultat biti sertifikovan u petak.

Biden ima 12.284 glasova više od Trumpa, neznatno manje od prednosti koju je imao prije novog brojanja.

"Rezultati novog prebrojavanja glasova veoma su blizu onima koji su prijavljeni tokom izborne noći", rekao je Raffensperger za lokalnu TV stanicu.

Trump ima mali broj opcija da preokrene rezultat izbora na kojima je Biden osvojio 306 elektorskih glasova a Trump 232. Novoizabrani predsjednik takođe ima 5,8 miliona glasova više na nacionalnom nivou.

Biden je u četvrtak ocijenio da je "neodgovorno" to što Trump dovodi u pitanje njegovu izbornu pobjedu.

Nakon virtuelnog sastanka sa guvernerima, Biden je naglasio da nije zabrinut da će Trumpovo odbijanje da prizna poraz spriječiti predaju vlasti, ali je poručio da se time "šalje užasna poruka o zemlji".

U Pennsylvaniji​, gdje je Biden pobedio sa 82.000 glasova više od Trumpa, Trumpov izborni štab zatražio je od sudije da aktuelnog predsjednika proglasi pobjednikom, navodeći da bi državna skupština u kojoj republikanci imaju većinu trebalo da izabere 20 elektora, koliko pripada toj saveznoj državi.

U Wisconsinu, Trumpova kampanja platila je za djelimično prebrojavanje glasova, mada izborni zvaničnici navode da će to samo povećati Bidenovu prednost od 20.000 glasova u toj državi koja ima 10 elektorskih glasova.

"Dublji problem"

Izborni štab aktuelnog predsjednika podnio je tužbe u nizu država, ali za sada bez mnogo uspjeha.

Trumpov advokat Rudy Giuliani rekao je u četvrtak da kampanja povlači tužbu kojom su osporavani rezultati izbora u Michiganu, gdje je ove nedjelje potvrđena Bidenova pobjeda.

Republikanci su prvobitno blokirali potvrdu rezultata u Wayneu, najvećem okrugu u Michiganu, da bi zatim promijenili odluku posle oštre reakcije javnosti.

Međutim, republikanski članovi biračkog odbora okruga Wayne u srijedu su potpisali izjavu kojom su pokušali da ipak ponište potvrdu Bidenove pobjedu, navodeći da su pristali na sertifikaciju rezultata pod pritiskom. Portparol kancelarije državnog sekretara Michigana rekao je da njihove izjave nisu zaustavile potvrdu rezultata.

Republikanska članica odbora Monica Palmer u četvtak je potvrdila agenciji Reuters da ju je Trump zvao poslije potvrde rezultata.

Bidenova kampanja saopštila je da su tužbe pravno neosnovane. Nekoliko uglednih advokatskih kompaniija odlučilo je da se povuče iz pravnih postupaka, zbog čega napore Trumpove kampanje sada predvodi Giuliani.

Trump je u četvrtak na Twitteru najavio da će u podne po lokalnom vremenu biti održana konferencija za novinare na kojoj će advokati govoriti o "održivom putu do pobjede".

Državni i federalni izborni zvaničnici, kao i eksperti, kažu da Trumpov argument da je pokraden na izborima zbog rasprostranjenih nepravilnosti nije utemeljen činjenicama.

Međutim, Trumpove tvrdnje ipak utiču na povjerenje javnosti u američku demokratiju. Prema anketi Reutersa i Ipsosa, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, oko polovine republikanaca veruje da je Trump "pravi" pobjednik izbora.

Glavna izborna zvaničnica Arizone, demokrata Kattie Hobs, rekla je da ona i njena porodica dobijaju pretnje nasiljem i zatražila od Trumpa da prestane da dovodi u pitanje rezultat, prema kojem je u toj državi izgubio za nešto više od 10.000 glasova.

"Prijetnje su simptom dubljeg problema u našoj državi i zemlji - stalnog i sistematskog podrivanja međusobnog i poverenja u naš demokratski proces", navela je Hobbs u saopštenju.

Trumpova administracija za sada odbija da prizna Bidenovu pobedu, zbog čega je i u zastoju predaja vlasti uoči inauguracije 20. januara.

Biden je u srijedu rekao da odlaganje početka procesa tranzicije spriječava njegov tim da isplanira nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, koja se ponovo ubrzano širi u zemlji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG