Linkovi

"Pfizer" će Sjedinjene Države snabdijeti sa dodatnih sto miliona doza vakcina


Prema sporazumu teškom skoro dvije milijarde dolara dvije kompanije će isporučiti najmanje 70 miliona dodatnih doza do 30. juna, dok će preostalih 30 miliona biti isporučeno najkasnije 31. jula. (Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann)
Prema sporazumu teškom skoro dvije milijarde dolara dvije kompanije će isporučiti najmanje 70 miliona dodatnih doza do 30. juna, dok će preostalih 30 miliona biti isporučeno najkasnije 31. jula. (Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann)

Farmaceutske kompanije “Pfizer” i “BioNTech” obezbijediće Sjedinjene Države sa dodatnih sto miliona doza vakcina protiv COVID19 na osnovu novopostignutog dogovora sa američkim vlastima.

Prozivođači vakcine su saopštili da bi kontingent doza trebalo da isporuče do 31. jula 2021. godine.

"Sa ovih 100 miliona dodatnih doza, Sjedinjene Države će moći da zaštite više građana i nadamo se da će brže okončati ovu razornu pandemiju. Radujemo se nastavku saradnje sa američkom vladom i zdravstvenim radnicima širom zemlje", saopštio je Albert Burla izvršni direktor kompanije “Pfizer”.

Prema sporazumu teškom skoro dvije milijarde dolara dve kompanije će isporučiti najmanje 70 miliona dodatnih doza do 30. juna, dok će preostalih 30 miliona biti isporučeno najkasnije 31. jula.

“Pfizer” je sa američkim vlastima ranije postigao dogovor o distribuciji sto miliona doza vakcine, što znači vakcinaciju 50 miliona građana, jer proces podrazumijeva i revakcinaciju.

Takođe, američke vlasti imaju mogućnost nabavke dodatnih 400 miliona doza.

Aleks Azar, američki sekretar za zdravstvo, izjavio je da postignuti sporazum pruža sigurnost da će biti dovoljno zaliha vakcine za sve građane koji žele da se vakcinišu do juna 2021.

Vakcina koju su proizveli “Pfizer” i “BionTech” dozvolu za upotrebu od američke Uprave za hranu i lijekove dobila je sredinom decembra kada je i počela njena distribucija širom Sjedinjenih Država. Nedugo potom, odobrenje je dobila i vakcina kompanije “Moderna” – koja je razvijena i proizvedena u saradnji sa stručnjacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

Ta vakcina, koja se takođe prima u dvije doze, nabavljena je u okviru posebnog programa američke Vlade pod nazivom “Operation Warp Speed”. Riječ je o javno-privatnom partnerstvu čiji je cilj bio da obezbijedi milione doza vakcina dostupnih za isporuku – pošto je proizvod dobio odobrenje Uprave za hranu i lijekove.

Sjedinjene Države najpogođenija su svjetska država pandemijom COVID19.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins broj oboljelih premašio je brojku od 18.000.000. Od posljedica te bolesti preminulo je 322.851 građana.

XS
SM
MD
LG