Linkovi

Bivši američki predsjednici spremni da se vakcinišu pred kamerama


ARHIVA - Bivši američki predsjednici Barack Obama, George Bush mlađi i Bill Clinton, (Foto: Bill Streicher-USA TODAY Sports)
ARHIVA - Bivši američki predsjednici Barack Obama, George Bush mlađi i Bill Clinton, (Foto: Bill Streicher-USA TODAY Sports)

Bivši američki predsjednici Barack Obama, George Bush mlađi i Bill Clinton saopštili su da su spremni da se vakcinišu protiv koronavirusa pred televizijskim kamerama da bi eventualno uvjerili skeptičnu javnost u pogledu bezbjednosti nove vakcine.

"Možda ću to uraditi na televiziji ili ću dozvoliti da se snimi, da bi ljudi znali da vjerujem u nauku", rekao je Obama, demokrata koji je napustio položaj u Bijeloj kući 2017. godine, u intervjuu za radio "Sirius XM", objavljen u srijedu.

Bush, republikanac i Obamin prethodnik, spreman je da primi vakcinu pred kamerama kada američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobri njenu hitnu upotrebu, rekao je Bushov šef osoblja Freddy Ford​.

Clinton, demokrata, "definitivno će primiti vakcinu čim mu bude dostupna, u zavisnosti od prioriteta koje utvrde zvaničnici zaduženi za javno zdravlje", naveo je u mailu njegov portparol Angel Urena.

Dodao je da će Clinton to uraditi javno, ako će to pomoći da se Amerikanci ohrabre da urade isto.

Odbor savjetnika FDA sastaće se 10. decembra da bi odlučio da li da preporuči hitnu upotrebu vakcine kompanije "Pfizer" i njenog njemačkog partnera "BioNTecha" za koju se pokazalo da je 95 odsto djelotvorna u spriječavanju koronavirusa. Američki zdravstveni zvaničnici predviđaju da bi prva vakcinacija mogla da počne poslije nekoliko dana ili nedjelja od sastanka.

Vakcina kompanije "Moderna", razvijena sličnom tehnologijom kao "Pfizerova", djelotovorna je gotovo 95 odsto u kliničkim ispitivanjima, a o njoj bi trebalo da se raspravlja 17.decembra.

A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken Oct. 19, 2020.
A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken Oct. 19, 2020.

Značajan broj Amerikanaca skeptičan je u pogledu vakcinacije, ali i rekordne brzine kojom je razvijena vakcina protiv COVID-19. Međutim, prema prošlomjesečnom istraživanju agencije Galup, 58 odsto Amerikanaca saopštilo je da bi primilo vakcinu protiv koronavirusa, što je rast u odnosu na 50 odsto koliko ih je bilo u anketi sprovedenoj u septembru.

Predsjednik Donald Trump, koji se ranije ove godine oporavio od koronavirusa, hvalio je učešće svoje administracije u finansiranju razvoja određenih vakcina. Međutim, Bijela kuća za sada nije odgovorila na pitanja da prokomentariše izjave Trumpovih prethodnika u pogledu vakcine.

Kabinet potpredsjednika Mike Pencea uputio je novinare na ranije intervjue, u kojima je Pence rekao da bi "bio ponosan da primi vakcinu čim ona bude dostupna".

Ivanka Trump, Trumpova starija kćerka i savjetnica, rekla je u septembru da bi bila spremna da primi vakcinu.

"Pozdravljam izjave koje pomažu da se javnost uveri da je vakcina bezbjedna i efikasna", tweetovala je Ivanka u četvrtak, komentarišući medijske izvještaje o obećanju bivših predsjednika. "I dalje ostaje moja ponuda da uradim isto."

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres bi volio da primi vakcinu čim ona bude dostupna, ali nakon onih koji bi prvo trebalo da se vakcinišu, rekao je u srijedu njegov portparol Stephane Dujarric​.

Na pitanje da li bi Guterres javno primio vakcinu, portparol je odgovorio: "Vidjećemo da li će to uraditi javno. Ne znam da li želite da vidite kako u javnosti skida košulju".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG