Linkovi

Predstavnički dom u punom sastavu glasa o istrazi opoziva


Predsjednik SAD Donald Trump ispred predsjedničkog helikoptera na aerodromu O'Her u Čikagu, 28. oktobra 2019. (Foto: Reuters/Leah Millis)

Predstavnički dom američkog Kongresa u punom sastatvu glasaće ove nedjelje o istrazi opoziva predsjednika Donalda Trumpa, kako bi odgovorio na navode Bijele kuće da je istraga nezakonita.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma, demokratkinja iz Kalifornije Nensi Pelosi zakazala je glasanje za četvrtak, navodeći u pismu kolegama da želi da "eliminiše svaku sumnju" u vezi sa procesom.

Pelosi kaže da će rezolucija o istrazi opoziva "potvrditi istragu koja je u toku... uspostaviti procedure za pretrese koji bi bili otvoreni za američke građane... utvrditi proceduru da se dokazi prebace Odboru za pravosuđe... i uspostaviti prava na proces za predsjednika i njegovog pravnog savjetnika".

Trump i republikanski zakonodavci koji ga podržavaju nazivaju istragu nezakonitom jer se održava iza zatvorenih vrata, a Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glaso o njoj. Pelosi kaže da taj argument "nema osnova".

Ne postoji zakon koji nalaže da Predstavnički dom u punom sastavu mora da odobri istragu, a stranka koja ima većinu - trenutno demokrate - određuje pravila koja se odnose na proces opoziva.

Svjedoči čovek koji je slušao razgovor Trumpa i Zelenskog

Prije tog glasanja, u Kongresu se nastavljaju svjedočenja u okviru istrage o opozivu predsjednik Trumpa, a članovi tri odbora - za obavještajna pitanja, spoljnu politiku i nadzor - imaće priliku da ispitaju Aleksandra Vindmana, potpukovnika američke vojske, koji je član Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Vindman u pripremljenoj uvodnoj riječi koju su unaprijed dobile i objavile brojne medijske organizacije navodi da je jedan od ljudi koji su slušali razgovor 25. jula, kada je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da mu učini "uslugu", tako što će istražiti navodno ukrajinsko miješanje u američke izbore 2016. u korist demokrata i optužbe za korupciju protiv demokratskog kandidata za predsjedničku nominaciju 2020. Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je radio za jednu ukrajinsku kompaniju koja proizvodi gas.

"Bio sam zabrinut zbog tog razgovora. Nisam mislio da je u redu zahtijevati od strane vlade da istraži američkog državljanina, a bio sam zabrinut o implikacijama u vezi sa podrškom američke vlade Ukrajini", navodi Vindman.

On je takođe opisao sastanak dvije nedelje pre telefonskog razgovora u kojem je, kako kaže, američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondlend "počeo da govori o tome da će Ukrajina obaviti specifične istrage" kako bi Ukrajinci osigurali susret između Zelenskog i Trumpa.

"Rekao sam ambasadoru Sondlendu da je njegova izjava nedolična, da zahtjev da se istraže Bajden i njegov sin nemaju nikakve veze sa nacionalnom bezbjednošću i da takve istrage nisu nešto u šta će Savjet za nacionalnu bezbjednost da se upušta ili gura", zaključio je Vindman.

XS
SM
MD
LG