Linkovi

Nova šefica Agencije za globalne medije obnavlja vize stranim novinarima Glasa Amerike


The Voice of America building, Monday, June 15, 2020, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)
The Voice of America building, Monday, June 15, 2020, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

Novi vršiteljica dužnosti direktora američke Agencije za globalne medije (USAGM) ove sedmice odobrila je nekoliko zahtjeva za vizu J-1 za strane novinare koji rade za Glas Amerike, koji je u nadležnosti ove agencije. To su prvi zahtjevi koje je agencija odobrila od juna prošle godine.

Liderka USAGM-a Kelu Chao, koju je Bidenova administracija imenovala za vršioca dužnosti prošle srijede, odobrila je zahtjeve za obnovu viza novinarima u nekoliko jezičkih servisa Glasa Amerike - u odjelima Afrike, Istočne Azije, Južne Azije i Evroazije.

Odbor reportera za slobodu medija, koji je prošle godine pružio pomoć novinarima koji su bili negativno pogođeni, jer ih je povezao s pro bono savjetnicima i drugim resursima, pozdravio je ovu odluku, rekavši da je pomogla ranjivim novinarima, ali i publici koja ovisi o njima kada su u pitanju vijesti.

"Ti pojedinci donose novinarsku stručnost, lokalno znanje i jezične vještine koje su ključne za funkcionisanje Glasa Amerike i ostalih emitera koje finansira Kongres da učinkovito služe svojoj jedinstvenoj publici širom svijeta", rekao je za Glas Amerike Gabe Rottman, direktor RCFP-ovog projekta za tehnologiju i slobodu medija.

USAGM nije odgovorio na zahtjev Glasa Amerike za komentar, uključujući i pitanje hoće li se novinarima kojima su nedavno istekle vize odobriti produženja.

Jedna od novinarki, čija je viza istekla sredinom decembra, kaže da će njena bezbjednost biti ugrožena ako bude prisiljena da se vrati u Pakistan. Reporterka, koja je govorila anonimno, rekla je za Glas Amerike da je dobijala anonimne prijeteće poruke zbog svog izvještavanja i bila pod pritiskom poznanika da ne kritikuje vojsku zemlje.

Pack: "Opuštena" sigurnost

Michael Pack
Michael Pack

Dosadašnji direktor agencije Michael Pack prestao je obnavljati zahtjeve za vize kad je preuzeo dužnost u junu. Njegova kancelarija je tada za Glas Amerike izjavila da provodi reviziju zahtjeva od slučaja do slučaja.

U intervjuima za konzervativne medije, Pack je rekao da je USAGM imao "opušten stav prema sigurnosti" i da program viza J-1 "nije bio namijenjen novinarima" niti je trebao biti "otvoren put ka državljanstvu".

Bivši državni sekretar Mike Pompeo, u govoru u Glasu Amerike ranije ovog mjeseca, podijelio je sličan stav, rekavši da Glas Amerike ne bi trebao "odobravati bez razmišljanja J-1 vize za strane državljane" iz zemalja, uključujući Kinu, dodajući da Sjedinjene Države imaju dosta onih koji govore mandarinski.

Viza J-1 je dozvola koja omogućava osobama sa specijalizovanim vještinama da rade u Sjedinjenim Državama.

Glas Amerike izvještava na 47 jezika, i sedmično doseže globalnu publiku od 278 miliona. Mnoge jezične službe Glasa Amerike oslanjaju se na strane novinare koji donose ne samo jezične vještine, već i suštinsko znanje o trenutnim događajima i uvid u to kako Glas Amerike najbolje može doći do te publike.

Kancelarija za odnose s javnošću Glasa Amerike potvrdila je da su neki zahtjevi za vizu J-1 odobreni za postupak obnove ove sedmice. "Glas Amerike koristi ovu vrstu vize za regrutovanje novinara s detaljnim znanjem stranih medijskih tržišta i visoko specijalizovanim jezičkim vještinama koje se ne mogu naći u Sjedinjenim Državama", rekao je portparol mreže.

Podrška za obnavljanje viza

Bob Menendez
Bob Menendez

Senator Bob Menendez, novi predsjednik Odbora za vanjske odnose, pozdravio je vijest, opisavši same novinare agencije kao ključne za vanjsku misiju.

"Oni pokazuju ne samo vrijednost slobodnog i nezavisnog novinarstva u Sjedinjenim Državama, već su često jedini koji rade na donošenju tačnih i nepristranih vijesti na mjesta gdje autokratski vladari neprestano pokušavaju kontrolisati informacijski prostor, ponekad to dolazi do tačke uznemiravanja i prijetnji od strane vlada zemalja o kojima izvještavaju", rekao je Menendez, demokrata iz New Jerseyja.

Portparol senatora Jeffa Merkleyja, demokrate iz Oregona, rekao je da je senator "s olakšanjem i radošću" dočekao nedavne promjene u USAGM-u. Merkley je u septembru predstavio zakon o privremenom produženju viza J-1 u Glasu Amerike i sestrinskim mrežama.

Izdavanjem ovih viza, "USAGM i mreže u njegovoj nadležnosti, poput Glasa Amerike, mogu se vratiti pružanju tačnih i nepristranih vijesti koje povezuju Ameriku sa svijetom, a senator Merkley nastaviće se boriti za uredničku nezavisnost i podržati ove organizacije da rade svoj posao", rekao je portparol za Glas Amerike.

Tokom Packovog mandata na mjestu direktora dozvoljeno je da istekne više od 30 viza J-1. Glas Amerike je upoznat samo s jednim slučajem u kojem je novinar dobio konačnu odbijenicu. Ostali su dobili otkazna pisma u kojima su obaviješteni o otkazu, jer više nisu imali validnu radnu dozvolu.

Do dolaska Packa, direktor USAGM-a uglavnom je odobravao obnavljanje viza. Prilikom zapošljavanja stranih novinara, menadžeri Glasa Amerike moraju iznijeti snažne argumente koji pokazuju da u Sjedinjenim Državama nije dostupan odgovarajući kandidat, a odabrani novinari prolaze opsežne provjere prošlosti i sigurnosti.

Sigurnosna opasnost

USAGM je prošle godine dvostranački optužen zbog odluke da se vize ne obnove, pri čemu su i demokrati i republikanci upozorili Packa da bi njegovi postupci mogli nanijeti štetu novinarima ukoliko budu prisiljeni na povratak u neprijateljske zemlje.

U jednom slučaju, USAGM je otpustio novinara mandarinskog servisa i pitao kojeg bi se datuma novinar želio vratiti u Kinu, što je potez koji bi vjerojatno mogao osobu dovesti u opasnost.

U intervjuu u decembru, Pack je rekao da mu je rečeno da će mnogi novinari biti izloženi progonima i da saosjeća s njima, ali da USAGM "nije agencija za davanje azila".

"J-1 debakl riskirao je da ljude dovede u stvarnu opasnost vraćajući ih natrag u zemlje u kojima vlasti rutinski napadaju i maltretiraju novinare", rekao je u četvrtak za Glas Amerike predstavnik Gregory Meeks, predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma.

"Bidenova administracija pokazuje svoju predanost prema međunarodnim naporima emitera koje podržavaju Sjedinjene Države - i što je još važnije, pruža podršku slobodnim medijima i novinarima širom svijeta - preokrenuvši Packovu ksenofobičnu i nepromišljenu politiku i obnavljajući profesionalni integritet Glasa Amerike", rekao je Meeks, demokrata iz New Yorka.

Nekoliko novinara izjavili su za Glas Amerike u tom periodu da se osjećaju diskriminisano, te da sumnjaju da je revizija njihovih zahtjeva stvarno izvršena. Neki su već živjeli i radili u Sjedinjenim Državama kad su se pridružili agenciji i na zahtjev USAGM-a promijenili postojeći status vize u J-1.

Neobnavljanje viza navedeno je i u tužbi koja se odnosi na uplitanje u rad uredništva i loše upravljanje u Glasu Amerike, ali i od strane Kancelarije specijalnog savjetnika koji je u decembru naredio USAGM-u da istraži navode o lošem upravljanju i zloupotrebi položaja od juna. Chao, koja je tada bila direktorica programa Glasa Amerike, svjedočila je protiv USAGM-a u tužbi koja se odnosila na Glas Amerike.

Rottman iz odbora reportera je rekao: "Osiguravanje da mreže USAGM-a imaju resurse i osoblje za obavljanje svog posla takođe je važan korak u obnovi statutarnog zaštitnog zida (firewall-a) koji štiti uredničku nezavisnost emitera."

XS
SM
MD
LG