Linkovi

USAGM-u naređeno da istraži navode o nezakonitom postupanju u Agenciji


USAGM
USAGM

Savezna kancelarija, osnovana za zaštitu uzbunjivača, naredila je saveznoj agenciji, koja nadzire Glas Amerike i druge nezavisne medijske mreže, da istraži navode o nezakonitim postupcima vlastitih najviših zvaničnika.

U pismima od 2. decembra, koje je potpisao advokat u Kancelariji posebnog savjetnika, rečeno je da je šefu američke Agencije za globalne medije Michaelu Packu naloženo da izvrši istragu nakon što je OSC utvrdio "znatnu vjerovatnoću nezakonitosti" na osnovu detalja u žalbama uzbunjivača.

Od Packovog imenovanja na čelo USAGM-a u junu, čelnici mreže su otpušteni ili su dali ostavke, Pack je prestao odobravati obnavljanje viza za strane novinare agencije, a njegovi politički imenovani provodili su interne istrage novinara i urednika.

Pisma su dodatni udarac za novog izvršnog direktora nakon što je savezni sud izdao preliminarnu zabranu kojom se Packu i njegovim imenovanim zabranjuje da se miješaju u uredničke odluke ili krše prava novinara na Prvi amandman.

Packu i njegovim imenovanim takođe je zabranjeno provođenje istraga o sadržaju vijesti ili novinarima, te donošenje kadrovskih odluka koje uključuju pojedine članove osoblja. Nalog je zaustavna mjera kako bi se spriječilo poduzimanje daljnjih radnji dok se ne riješi pravna tužba koja navodi nezakonitosti.

USAGM nije odgovorio na zahtjev Glasa Amerike za komentar.

OSC je nezavisna savezna agencija osnovana kako bi pomogla u zaštiti takozvanih uzbunjivača ili onih saveznih zaposlenika koji prijavljuju navode o nezakonitim radnjama na svojim radnim mjestima. Može narediti istrage, ali nema moć da preduzme disciplinsku mjeru.

OSC je poslao više od 10 pisama advokatima ili organizacijama koje zastupaju uzbunjivače. Među njima je i Projekat vladine odgovornosti (GAP), koji zastupa više od 20 podnosioca žalbi u USAGM-u i Glasu Amerike, od kojih većina zahtijeva anonimnost.

"OSC-ova pisma predstavljaju skup pritužbi uzbunjivača", rekao je za Glas Amerike David Seide, viši savjetnik u GAP-u.

Pisma izdata dvojici predstavnika uzbunjivača, koje je pregledao Glas Amerike, navode iste navode, uključujući:

- Ponovljena USAGM-ova kršenja firewall-a (zaštitnog zida), koji štiti nezavisnost mreže.

- Grubo loše upravljanje, koje uključuje otpuštanje čelnika mreže u Radiju Slobodna Azija, Radiju Slobodna Europa/Radio Liberty, Mreži za emitovanje programa na Bliskom Istoku i Uredu za emitovanje Kube, te u Fondu za otvorenu tehnologiju.

- Zamjena dvostranačkog odbora političkim imenovanjima i postavljanjem izvršnog direktora za predsjedavajućeg.

- Prekomponovanje standarda Glasa Amerike i najbolje prakse uredništva.

- Ukidanje sigurnosnih dozvola šest službenika USAGM-a.

- Odbijanje obnavljanja J-1 viza međunarodnim novinarima, za koje se u pismu kaže da "ugrožava kontinuitet agencijskog poslovanja i sigurnost tih pojedinaca".

- Nepropisno zamrzavanje zapošljavanja i navodi o nezakonitoj prenamjeni ili pritisku na osoblje da prenamijeni sredstva odobrena od Kongresa.

- Zabrane kancelarijama, uključujući opšte savjetnike, da komuniciraju s vanjskim strankama bez pristanka glavne kancelarije.

"OSC-ova pisma pokazuju da se nezavisna savezna agencija - OSC - usaglasila da su naši klijenti prikazali značajnu vjerovatnoću nezakonitog djelovanja političkog vodstva agencije", rekao je Seide za Glas Amerike. "Ovo je značajan iskorak, daleko od toga da je posljednji".

Savezna agencija obično ima 60 dana da istraži žalbe i podnese izvještaj OSC-u, a može zatražiti produženje. Konačni zaključci OSC-a se šalju Kongresu i američkom predsjedniku.

Pisma OSC-a su usmjerena prema šefu USAGM-a da istraži agenciju. Ukoliko Pack podnese ostavku ili bude smijenjen sa svoje pozicije, istraga će se i dalje nastaviti.

Michael Pack
Michael Pack

Senat je u junu potvrdio Packa kao izvršnog direktora s trogodišnjim mandatom. Međutim, nakon što je Pack stupanjem na dužnost otpustio nekoliko medijskih rukovodilaca, portparol predsjedničke izborne kampanje Joe Bidena rekao je za Glas Amerike da će Biden, ukoliko bude izabran, otpustiti Packa.

Pack se u septembru nije pojavio u Predstavničkom domu na saslušanju povodom ispitivanja kontroverzi u USAGM-u, što je izazvalo kritike i republikanskih i demokratskih predstavnika.

Predstavnik Eliot Engel iz New Yorka, predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, prošlog mjeseca rekao je Glasu Amerike: "Uvjeren sam da će Bidenova administracija imenovati kompetentnog lidera USAGM-a koji razumije naše međunarodne napore u pogledu emitovanja, poštuje zakon i može popraviti štetu koju je gospodin Pack učinio tokom svog kratkog mandata".

Iz OSC-a za Glas Amerike nisu mogli komentarisati niti potvrditi otvorene istrage.

OSC u pismima navodi da će istrage ostati otvorene, dok god se vjeruje da pritužbe pokazuju vjerojatnost nezakonitosti.

Šefovi saveznih agencija po zakonu su dužni istražiti slučajeve u kojima OSC vjeruje da postoji velika vjerojatnost počinjenih nezakonitosti.

Nije jasna uloga koju bi Pack mogao igrati u istrazi USAGM-ovih akcija pod njegovim nadzorom.

Često se od Kancelarije glavnog inspektora traži da vodi istragu, ali čelnici agencija imaju slobodu odlučivanja da koriste druga istražna tijela.

XS
SM
MD
LG