Linkovi

Direktor Glasa Amerike promijenio zaduženja reporterke iz Bijele kuće


Kongresmeni Gregory Meeks iz New Yorka i Michael McCaul iz Texasa kritikovali su direktore američke Agencije za globalne medije (USAGM) i Glasa Amerike zbog odluke da premjeste na druge dužnosti reporterku Glasa Amerike koja prati Bijelu kuću. 

Patsy Widakuswara​ je u ponedjeljak uveče obaviještena da joj je promijenjeno zaduženje, nekoliko sati nakon što je iskusna novinarka pokušala da postavi pitanje državnom sekretaru Mikeu Pompeu poslije govora koji je održao u sjedištu Glasa Amerike.

„Ovo su Sjedinjene Američke Države - mi ne kažnjavamo novinare što traže odgovore na pitanja. Slobodna i objektivna štampa je u središtu našeg Ustava i naše demokratije”, saopštili su u zajedničkom saopštenju Meeks, novi šef Odbora za spoljnopolitičke odnose u Predstavničkom domu, i vodeći republikanski član odbora McCaul.

Oni su pozvali upravu Glasa Amerike da objasni svoje poteze i vrati Widakuswaru na zaduženje da prati rad predsjednika.

Državni sekretar Mike Pompeo razgovara sa direktorom Glasa Amerike Robertom Reillyjem u središtu Glasa Amerike u Washingtonu, 11. januara 2021.
Državni sekretar Mike Pompeo razgovara sa direktorom Glasa Amerike Robertom Reillyjem u središtu Glasa Amerike u Washingtonu, 11. januara 2021.

Widakuswara​ je u ponedjeljak, oko 10:30 uveče, obaviještena da se preraspoređuje na opšte reporterske zadatake umjesto praćenja Bijele kuće. Razlog za odluku nije naveden.

Na upućena pitanja o preraspoređivanju Widakusware, portparol direktora Glasa Amerike odgovorio je da medijska organizacija ne komentariše kadrovska pitanja. Američka agencija za globalne medije nije odgovorila na upit novinara Glasa Amerike o toj odluci.

Direktori Glasa Amerike imaju ovlaštenje da preraspoređuju osoblje u skladu sa svojim procjenama i željama. Međutim, organizacije za zaštitu novinara i agencija koja štiti uzbunjivače kritikovali su taj potez kao napad na slobodu štampe.

Iako je Glas Amerike finansiran iz saveznog budžeta, novcem poreskih obveznika, njegovi novinari rade u okviru zakonskog principa koji štiti njihovu nezavisnost od političkih uticaja. Tu tradiciju je, međutim, počeo da dovodi u pitanje direktor USAGM Michael Pack, koga je postavio predsjednik Donald Trump, a stupio je na dužnost prošlog juna.

Preuzete mjere protiv Widakusware su "napad na prvi amandman", saopštio je Zeke Miller​, predsjednik Kluba dopisnika Bijele kuće.

Preraspoređivanje novinarke Patsy Widakusware​ zato što je radila svoj posao i postavljala pitanja je napad na upravo one ideale koje je državni sekretar pominjao u svom govoru”, ocijenio je Miller.

Dodao je da sklanjanje Widakusware sa zadatka u Bijeloj kući „nanosi štetu interesima svih Amerikanaca koji zavise od slobode štampe da bi saznali o postupcima svoje vlade i pruža ohrabrenje pokušajima da se ograniči sloboda štampe u drugim dijelovima svijeta”.

Patsy Widakuswara​ trebalo je da putuje sa predsjednikom Donaldom Trumpom u utorak i prati njegovu posjetu Texasu. Bilo je to prvo javno pojavljivanje predsjednika Trumpa nakon što su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa prošle nedjelje, što je dovelo do pogibije petoro ljudi, među kojima je i jedan pripadnik policije Capitola.

I prije Pompeovog govora, Projekat za odgovornost vlade, organizacija koja štiti federalne uzbunjivače, pisao je Agenciji za globalne medije da upozori da planovi o praćenju tog obraćanja po svemu sudeći krše Povelju Glasa Amerike - koja sadrži principe nezavisnosti uređivačke politike agencije - i novinarsku etiku.

Patsy je radila svoj posao. Njeno 'preraspoređivanje' je proces političkog miješanja i kazne, ilegalno kršenje principa uređivačke nezavisnosti od spoljnih uticaja”, rekao je za Glas Amerike David Seide​, pravni zastupnik Projekta za odgovornost vlade.

Njegova organizacija predstavlja više od 20 sadašnjih i bivših novinara Glasa Amerike koji su je kontaktirali, iz različitih razloga, proteklih mjeseci.

U zajedničkom saopštenju, kongresmeni Meeks i McCaul su izjavili da su bili frustrirani kada su saznali da je Widakuswari promijenjeno zaduženje nakon što je postavila pitanja Pompeu.

„Ako ne postoji legitimni razlog za taj potez, a on nije naveden, vjerujemo da ona treba da se vrati na svoje ranije zaduženje”, poručili su.

U ponedjeljak, Pomepo je, u Glasu Amerike, govorio o „američkoj izuzetnosti” i tome kako vidi pravu ulogu Glasa Amerike u promovisanju američkih vrijednosti širom svijeta. Uslijedila je kratka sesija pitanja koja je postavljao direktor Reilly, koji nije uključio pitanja koja je dostavila centralna redakcija agencije, a odnosila su se na prošlonedjeljni napad na Capitol i Pompeovu odluku od tog jutra da Hutije u Jemenu proglasi terorističkom organizacijom.

Dok je državni sekretar izlazio iz zgrade, Widakuswara​ ga je pratila i pokušala da mu postavi pitanja. Na video snimku događaja, čuje se kako ga, između ostalog, pita da li se sada kaje što je izjavio da će biti glatke tranzicije na „drugu Trumpovu administraciju”, iako je Trump izgubio izbore od demokrate Joea Bidena. Na snimku se čuje i novinarka kako direktora Reillyja pita zbog čega nije postavio pitanja na koja su novinari Glasa Amerike tražili odgovor. Direktor se čuje kako pita Widakuswaru ko je, a nakon što se predstavila rekao joj je: „Očigledno, ne umijete da se ponašate” i dodao da ona nema ovlaštenje da postavlja pitanja. Widakuswara​ je odgovorila da je novinar i da je njen posao da postavlja pitanja.

Prije nego što je preraspoređena na drugu dužnost, Widakuswara​ je pratila Bijelu kuću za web, televiziju i radio Glasa Amerike a takođe je voditeljica podcasta za indonežanski servis, gdje je počela da radi kao reporter.

U svom govoru u sjedištu Glasa Amerike, Pompeo je apelovao na novinare agencije da sprovode njenu misiju i podržavaju slobodu štampe.

XS
SM
MD
LG