Linkovi

Engel: Zvaničnici USAGM-a narušavaju "odbrambeni zid" koji novinare štiti od političkog uticaja


The Voice of America building, Monday, June 15, 2020, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)
The Voice of America building, Monday, June 15, 2020, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

Vršioc dužnosti direktora Glasa Amerike trebao bi zanemariti svaki pokušaj američke Agencije za globalne medije (USAGM) da se "nepropisno miješa" u rad Glasa Amerike, rekao je u ponedjeljak predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Izjava je stigla kao odgovor na navode, o kojima je u nedjelju izvjestio NPR, da su službenici USAGM prikupili dosije o šefu dopisništva Glasa Amerike u Bijeloj kući Steveu Hermanu. U izjavi se takođe navodi i dopis izvršnog direktora USAGM-a Michaela Packa, koji je dostavljen osoblju agencije, o revizijama USAGM-ove politike društvenih mreža.

Pack je u junu preuzeo dužnost u USAGM-u, globalnoj američkoj agenciji pod kojom djeluju Glas Amerike i još četiri međunarodne medijske organizacije. Otpustio je šefove četiri medijske organizacije i imenovao Eleza Biberaja za vršioca dužnosti direktora Glasa Amerike.

"Ova najnovija akcija temelji se na [Michael Packovom] alarmantnom zapisu o neprimjerenom i osvetoljubivom ponašanju", otkako je postavljen za izvršnog direktora u junu, navodi se u izjavi predstavnika Eliota Engela, demokrate iz New Yorka.

Predstavnik Michael McCaul, vodeći republikanac Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da istražuje izvještaje da su politički imenovani istraživali novinara Glasa Amerike.

"Ako je istina, ovo je vrlo zabrinjavajuće i potencijalno protuzakonito", rekao je republikanac iz Teksasa u izjavi podijeljenoj s Glasom Amerike u ponedjeljak. "I dalje sam jako zabrinut zbog stanja u USAGM-u, ali i po pitanju korisnika grantova, poput Fonda za otvorene tehnologije (OTF), pod nadzorom izvršnog direktora Packa."

Dopis koji je Engel naveo, poslan je u nedjelju e-mailom osoblju Glasa Amerike, Ureda za emitovanje Kube, RFE/RL, RFA i Mreže za emitovanje programa na Bliskom Istoku. Fokusirao se na sukobe interesa i primjere u kojima bi se novinari trebali izuzeti iz izvještavanja.

U dopisu se kaže da bi novinari, kako bi zaštitili vjerodostojnost agencije i njenog reporterskog osoblja, "trebali ostati neutralni i objektivni" u svim javnim prostorima, uključujući društvene mreže, te da novinari koji su lično pogođeni vladinim djelovanjem ne bi trebali pokrivati to pitanje.

Dopis je sadržavao scenarije koji opisuju kada bi se novinari trebali izuzeti iz izvještavanja o nekoj temi. Jedan primjer navodi, "novinar koji na Facebooku "voli" komentar ili politički crtić koji agresivno napada ili omalovažava predsjednika mora se izuzeti iz izvještavanja o predsjedniku".

Portparol USAGM-a rekao je putem e-maila da agencija i njene mreže "već dugo imaju politike u knjigama koje uređuju sukobe interesa novinara i upotrebu društvenih mreža."

"Ove politike su razvili i objavili prethodnici izvršnog direktora Packa, a izvršni direktor je jasno stavio do znanja da će se provoditi", izjavio je portparol.

Portparol je rekao da agencija neće komentarisati navode o istrazi protiv Hermana. "[Stvar] uključuje curenje privilegovanih informacija. Ovo je interno pitanje menadžmenta Glasa Amerike koje rješava vodstvo Glasa Amerike", rekao je portparol.

Od ponedjeljka emiter nije komunicirao sa svojim novinarima o tome hoće li se smjernice provoditi i kako bi mogle uticati na izvještavanje mreže. Revidirana verzija smjernica za društvene mreže još nije objavljena na web stranici.

U izjavi kasno u ponedjeljak, Biberaj je rekao da se od svih novinara Glasa Amerike očekuje da se pridržavaju politike društvenih mreža Glasa Amerike kako je utvrđeno u Vodiču za najbolje prakse (Best Practices Guide) i da Glas Amerike rukovodi potencijalnim prekršajima u skladu sa svojim politikama i saveznim zakonom.

"Nezavisnost Glasa Amerike, integritet i vjerodostojnost našeg izvještavanja od iznimne su važnosti. Sve što tome prijeti - bilo da je riječ o nedostataku objektivnosti ili kršenju 'odbrambenog zida' koji kao dio zakona štiti Glas Amerike od političkog uplitanja - krši naše vrijednosti", rekao je Biberaj. "Glas Amerike smatra svako kršenje 'odbrambenog zida' ili napad na njegovu novinarsku nezavisnost potpuno neprihvatljivim."

Engelova izjava opisala je dopis o društvenim mrežama i sastavljeni izvještaj o dopisniku Glasa Amerike iz Bijele kuće kao daljnje pokušaje ometanja zakonski propisanog "odbrabenog zida" emitera.

NPR je izvijestio da su dva viša savjetnika u uredu izvršnog direktora USAGM-a izradila interni izvještaj o Hermanu u kojem se tvrdi da njegovo izvještavanje i društveni mediji pokazuju pristranost protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Herman je bio jedan od više od 40 sadašnjih i bivših novinara Glasa Amerike koji su potpisali pismo poslano Biberaju, vršiocu dužnosti direktora Glasa Amerike, o kadrovskim promjenama i komentarima koje je Pack dao tokom intervjua.

Glas Amerike nije napravio nikakve izmjene po pitanju Hermanovih zadataka, koji uključuju izvještavanje o Bijeloj kući i predsjedničkim kampanjama.

Komentari McCaula i Engela dolaze nakon što su oni i drugi članovi odbora na saslušanju, 24. septembra izrazili zabrinutost zbog promjena koje je Pack primijenio u USAGM-u od juna. Pack je naveo ranije preuzete obaveze i zanemario poziv za svjedočenje na saslušanju.

XS
SM
MD
LG