Linkovi

Nakon podmetnutog požara agencija UN-a zatvorila kompleks u istočnom Jerusalemu


Osoblje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad za palestinske izbjeglice (UNRWA) posjetilo je njihovo sjedište u istočnom Jerusalemu gdje su vidljivi tragovi požara na obodu zgrade 10. maja 2024.
Osoblje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad za palestinske izbjeglice (UNRWA) posjetilo je njihovo sjedište u istočnom Jerusalemu gdje su vidljivi tragovi požara na obodu zgrade 10. maja 2024.

Glavna agencija Ujedinjenih naroda za pomoć Palestincima zatvorila je svoje sjedište u istočnom Jerusalemu nakon što su lokalni izraelski stanovnici zapalili područja na rubu velikog kompleksa, objavila je agencija.

Philippe Lazzarini, šef UNWRA, rekao je u objavi na platformi društvenih medija X da je odlučio zatvoriti kompleks dok se ne uspostavi odgovarajuća sigurnost. On je rekao da je incident od četvrtka drugi za manje od nedelju dana.

"Ovo je nečuven razvoj događaja. Još jednom su životi osoblja UN-a bili u ozbiljnom riziku", rekao je on.

"Odgovornost je Države Izrael kao okupacione sile da osigura da osoblje i objekti Ujedinjenih naroda budu zaštićeni u svakom trenutku", rekao je.

UNRWA, osnovana da se bavi palestinskim izbjeglicama koje su pobjegle ili bile prisiljene napustiti svoje domove tokom rata 1948. u vrijeme kada je Izrael stvoren, dugo je bila meta izraelskog neprijateljstva.

Izraelska policija saopćila je da je otvorila istragu o požaru u blizini baze UNRWA. "Preliminarni nalazi policijske istrage ukazuju na to da su tu radnju počinili mladi maloljetnici, koji su navodno bili ispod zakonske starosne granice za krivičnu odgovornost", navodi se.

Od početka rata u Gazi, izraelski zvaničnici su u više navrata pozivali na zatvaranje agencije, optužujući je za saučesništvo s islamističkim pokretom Hamas u Gazi, optužba koju Ujedinjeni narodi snažno odbacuju.

Izrael smatra cijeli Jerusalim svojom nedjeljivom prijestolnicom, uključujući istočne dijelove koje je zauzeo u ratu 1967. godine, a koji Palestinci traže kao buduću prijestolnicu nezavisne države.

Lazzarini je rekao da je osoblje bilo prisutno u trenutku incidenta, ali da nije bilo žrtava. Međutim, vanjske površine su oštećene u požaru, koji je ugasilo osoblje nakon što je hitnim službama trebalo vremena da reaguju.

Lazzarini je rekao da su grupe Izraelaca održavale redovne demonstracije ispred baze UNRWA u protekla dva mjeseca i rekao je da je ove sedmice bačeno kamenje na osoblje i zgrade u bazi.

Na snimku objavljenom uz Lazzarinijevu objavu, može se vidjeti dim kako se diže u blizini zgrada na rubu kompleksa, dok se čuje zvuk skandiranja i pjevanja.

Gomila u pratnji naoružanih ljudi viđena je ispred kompleksa uzvikujući "Zapalite Ujedinjene nacije", rekao je Lazzarini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG