Linkovi

Palestinske izbjeglice na Zapadnoj obali strahuju od zatvaranja UN-ove agencije za pomoć


Radnici UNRWA-e prevoze kutije humanitarne pomoći u kompleksu terenskih ureda UNRWA-e na Zapadnoj obali u četvrt Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu.
Radnici UNRWA-e prevoze kutije humanitarne pomoći u kompleksu terenskih ureda UNRWA-e na Zapadnoj obali u četvrt Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu.

U izbjegličkim kampovima na Zapadnoj obali koju okupirao Izrael, Palestinci koji se oslanjaju na agenciju UN-a UNRWA za školovanje i zdravstvenu zaštitu strahuju da će ključne usluge prestati jer su donatori pauzirali finansiranje zbog optužbi da su članovi osoblja učestvovali u napadu Hamasa.

Najveći fokus Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama bio je na njenim hitnim operacijama u ratom razorenoj Gazi, gdje je to ključno za napore u pomoći za 2,3 miliona stanovnika enklave.

Ali agencija je također spas za palestinske izbjeglice širom Bliskog istoka, uključujući i Zapadnu obalu gdje opslužuje više od 870.000 ljudi, upravljajući sa 96 škola i 43 primarne zdravstvene ustanove.

"Ako prekinu pomoć od UNRWA-e, stanovnicima neće imati nikakve pomoći, posebno u izbjegličkim kampovima jer se oslanjaju na UNRWA", rekao je Mohammad al-Masri, stanovnik izbjegličkog kampa Dheisheh u blizini Betlehema.

UNRWA je prošlog mjeseca objavila da je otpustila osoblje nakon što je Izrael iznio navode da je 12 od 13.000 njenih zaposlenih u Gazi učestvovalo u napadu Hamasovih boraca 7. oktobra.

Islamistička militantna grupa ubila je oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzela više od 250 ljudi za taoce, prema izraelskim izvještajima. Izraelski zračni i kopneni rat u enklavi koju vodi Hamas ubio je više od 28.000 ljudi, kažu tamošnje zdravstvene vlasti.

Optužbe protiv UNRWA-e ponovo su pokrenule dugogodišnje izraelske zahtijeve za raspuštanjem agencije koju obje strane vide kao blisko povezanu s problemom izbjeglica koji datira od stvaranja Izraela 1948. godine, a koji leži u srcu njihovog višedecenijskog sukoba.

Oko 700.000 Palestinaca, polovina arapske populacije u odnosu na Palestinu pod britanskom vlašću, pobjeglo je ili je protjerano, a mnogi su se prelili u susjedne arapske zemlje gdje su oni i njihovi potomci ostali. Šatorski kampovi u kojima su živjeli nakon 1948. godine razvili su se u izgrađena naselja.

Budući da nema trajnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba na vidiku, oni zadržavaju status izbjeglica, uključujući Zapadnu obalu i Gazu, i traže pravo da se vrate svojim domovima unutar izraelskih granica.

Izrael je to oduvijek odbijao, govoreći da su izabrali da odu i da nemaju pravo da se vrate. Prošlog mjeseca izraelski premijer Benjamin Netanyahu obnovio je zahtjeve da UNRWA bude zatvorena, rekavši da "ona teži očuvanju pitanja palestinskih izbjeglica".

Daoud Faraj je imao 10 godina kada je njegova porodica počela živjeti u izbjeglištvu. Sada ima 85 godina, veći dio svog života proveo je u izbjegličkom kampu Aida na Zapadnoj obali u blizini Jerusalima.

"Prekid pomoći će naštetit će mnogim ljudima. Ne samo meni", rekao je on, misleći na zdravstvene službe i škole kojima UNRWA upravlja u kampu.

Agencija je rekla da se nada da će donatori preispitati svoje odluke o finansiranju za nekoliko sedmica nakon preliminarnog izvještaja o izraelskim optužbama i postupanju UNRWA po tom pitanju.

Rečeno je da bi mogli ostati bez sredstava za obavljanje usluga do kraja februara ako se finansiranje ne vrati.

"Moguće je da UNRWA bude primorana na najgori scenario, što je za nas noćna mora, a to je da zaustavi sa pomoći. Ne samo u Gazi, (već) i na drugim lokacijama na kojima djelujemo", rekao je glasnogovornik agencije Kazem Abu Khalaf.

Interna istraga UN-a je pokrenuta jer su Sjedinjene Države - najveći donator UNRWA - i druge zemlje pauzirale finansiranje nakon optužbi.

Izvan operativnog centra UNRWA na Zapadnoj obali u Jerusalimu, zamjenik gradonačelnika Aryeh King govorio je na protestu Izraelaca koji su zahtijevali da se agencija zatvori.

"Vrijeme je da Vlada Izraela odluči da se nosi s ovom organizacijom kao s neprijateljem", rekao je King dok su demonstranti držali plakate na kojima je pisalo "Protjerajte UNRWA".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG