Linkovi

SAD uvele sankcije Izraelcima na okupiranoj Zapadnoj obali


Izraelski doseljenici u sukobu s izraelskim policijskim snagama na vrhu brda na Zapadnoj obali, s pogledom na palestinsko selo El Khader, gdje su doseljenici počeli graditi ilegalno naselje.
Izraelski doseljenici u sukobu s izraelskim policijskim snagama na vrhu brda na Zapadnoj obali, s pogledom na palestinsko selo El Khader, gdje su doseljenici počeli graditi ilegalno naselje.

Administracija Joe Bidena uvela je sankcije za dva izraelska naselja i troje doseljenika zbog podrivanja stabilnosti na okupiranoj Zapadnoj obali, i apelovala na Izrael da spriječi nasilje koje je prepreka izraelsko-palestinskom miru.

State Department je objavio da su uvedene sankcije za dva naselja, poznata pod nazivima Moše i Zvi farma, zbog nasilja nad Palestincima. Pod sankcijama su Moše Šarvit koji je "prijetio, maltretirao i napadao palestinske civile", kao i Zvi Bar Josef i Nerija Ben Pazi, koji su protjerali palestinske pastire sa stotina hektara livada.

Administracija je u februaru uvela sankcije četvorici izraelskih muškaraca zbog učešća u nasilju na Zapadnoj obali, čime je signalizirala veliko nezadovoljstvo SAD politikom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Washington iskazuje frustraciju zbog palestinskih civilnih žrtava u ratu Izraela protiv Hamasa, i nekoliko puta je zatraženo od Izraela da doseljenike koji učestvuju u nasilju privede pravdi. Takođe, SAD su se žalile zbog toga što Izrael dozvoljava proširivanje naselja na Zapadnoj obali čime se umanjuju šanse za mirovno rješenje bazirano na dvije države.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller tijekom brifinga za novinare u State Departmentu, 18. srpnja 2023., u Washingtonu
Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller tijekom brifinga za novinare u State Departmentu, 18. srpnja 2023., u Washingtonu

Portparol State Departmenta Matthew Miller je rekao da će SAD preduzeti mjere potiv onih koji učestvuju u "ekstremističkom nasilju" i prijete miru i sigurnosti na Zapadnoj obali.

"Ključno je da Izrael preduzme dodatne mjere da spriječi nasilje doseljenika i privede pravdi odgovorne za to, ne samo zbog žrtava nasilja, već i zbog sigurnosti i reputacije Izraela u svijetu", kazao je Miller.

Ovim sankcijama se zamrzava sva imovina u SAD koju sankcionisani imaju, a Amerikancima se zabranjuje poslovanje sa njima, ali nije jasno kako će te sankcije uticati na izraelska naselja.

Izraelske banke su u februaru rekle da vode računa u sankcijama, uprkos protivljenju izraelske vlade, i da su zamrznule račune onima kojima su sankcije uvedene.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič, koji živi u jednom od naselja na Zapadnoj obali, rekao je da su sankcije "dio kampanje usmjerene na uništavanje države Izrael i da vode do uklanjanja naselja i uspostavljanja palestinske terorističke države".

Washington je takođe najavio da će zabraniti izdavanje viza doseljenicima koje ocijeni kao ekstremiste.

Prošlog mjeseca je Bidenova administracija objavila da su izraelska naselja na Zapadnoj obali suprotna međunarodnom pravu, čime je dala signal da se vraća dugogodišnjoj američkoj politici koju je promijenila administracija Donalda Trumpa.

Od rata 1967. na Bliskom istoku, Izrael okupira Zapadnu obalu reke Jordan, koju Palestinci žele za centralni dio svoje nezavisne države. Izrael je tu izgradio jevrejska nasilja, od kojih su mnoga nastala nelegalno - ali to negira i citira istorijske i biblijske veze sa tim dijelom teritorije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG