Linkovi

Odnos Bidena i Netanyahua napet kao nikada prije


Joe biden (L) i Benjamin Netanyahu
Joe biden (L) i Benjamin Netanyahu

Predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu dugo su upravljali komplikovanim odnosom, ali im ponestaje prostora za manevrisanje jer se njihovi pogledi na rat u Gazi razilaze i njihova zajednička politička budućnost visi o koncu.

Njihove su veze pale na nisku tačku jer Biden obustavlja isporuku teških bombi Izraelu - i upozorava da bi isporuka artiljerije i drugog naoružanja također mogla biti obustavljena ako Netanyahu krene naprijed sa opsežnom operacijom u gradu Rafah na jugu Gaze.

Netanyahu, sa svoje strane, odbija Bidenova upozorenja i obećava da će nastaviti dalje, govoreći: "Ako moramo da stojimo sami, stajaćemo sami."

Ako treba, borićemo se noktima. Ali imamo mnogo više od noktiju”, rekao je.

Biden se već dugo ponosi time što može upravljati Netanyahuom više šargarepom nego štapom. Ali eskalacija nesuglasica u proteklih sedam mjeseci sugerira da je njegov pristup možda već odavno prošao svoje najbolje doba.

S obzirom da obojica balansiraju između eksplozivne situacije na Bliskom istoku i vlastitih domaćih političkih problema, Netanyahu je postao sve otporniji na Bidenove javne ofanzive i privatne molbe, što je potaknulo predsjednikovo odlučnije odbijanje u posljednjih nekoliko sedmica.

"Ako odu u Rafah, ja ne isporučujem oružje koje će biti korišteno za obračun sa Rafahom, za obračun sa gradovima, koji se bave tim problemom", rekao je Bajden u intervjuu za CNN u srijedu, otkrivajući svoje rastuće razlike sa Netanyahuom.

Bidenovi saradnici ipak insistiraju na tome da predsjednik nije voljan da dopusti da se američko-izraelski odnosi istinski prekinu u njegovom mandatu. Oni navode ne samo politički imperativ – većina Amerikanaca podržava Izrael – već i Bidenovu ličnu istoriju sa zemljom i njegovo uvjerenje u njeno pravo da se brani.

Predsjednikovi pomoćnici, gledajući kako su propalestinski protesti uzburkali njegovu stranku i fakultetske kampuse koji su bili plodno tlo za demokratske glasače, mjesecima su razmišljali da bi Biden mogao biti posljednji klasično proizraelski demokrata u Bijeloj kući.

Njihov optimizam u pogledu njegove sposobnosti da obuzda Netanyahua možda upada u istu zamku koja je uznemirila dugu liniju američkih predsjednika koji su se sukobljavali s izraelskim liderom tokom desetljeća.

Portparol za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Kirby u četvrtak je odbio da kaže da li je Biden obavestio Netanyahua o svojoj odluci da obustavi isporuku 3.500 bombi kada su lideri razgovarali ranije ove nedelje. Ali rekao je da je Biden bio "direktan i otvoren" prema Netanyahuu u vezi sa njegovom zabrinutošću.

Biden i Netanyahu se poznaju otkako je Biden bio mladi senator, a Netanyahu je bio visoki zvaničnik u izraelskoj ambasadi u Washingtonu.

Već su se zadesili ranije u teškim situacijama.

Postojale su razlike oko izgradnje naselja u Izraelu na Zapadnoj obali tokom administracije Baracka Obame kada je Biden bio potpredsjednik. Kasnije se Netanyahu žestoko suprotstavio Bidenovom nastojanju da oživi iranski nuklearni sporazum koji je zaključio Obama, a poništio Donald Trump. Netanyahu se ljutio na Bidena podstičući ga da deeskalira tenzije tokom krvavog 11-dnevnog rata Izraela s Hamasom 2021. godine.

Lideri su ostali bez razgovora više od mjesec dana ranije ove godine dok je Bidenova frustracija Netanyahuom rasla zbog humanitarne krize u Gazi.

Odnos je ostao funkcionalan uprkos takvim razlikama između demokrata lijevog centra i vođe najkrajnje desničarske koalicione vlade u historiji Izraela.

Ali s obzirom da su odnosi Bidena i Netanyahua sada pod većim pritiskom nego ikada prije, nejasno je kako će lideri krenuti naprijed.

Netanyahu je uhvaćen između pritiska javnosti za dogovor o taocima i tvrdolinijaša u njegovoj koaliciji koji žele da proširi invaziju na Rafah, uprkos globalnoj uzbuni oko štete koja bi mogla nanijeti za oko 1,3 miliona Palestinaca koji su se tamo sklonili. Jasno je stavio do znanja da će nastaviti s operacijom Rafah sa ili bez dogovora za taoce.

Izraelski lider obećao je da će uništiti Hamas nakon njegovog divljanja 7. oktobra na jugu Izraela u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a oko 250 zarobljeno i uzeto kao taoce. Ali njegov javni ugled je od tada narušen, jer se suočava sa pritiskom da pronađe put do primirja koji bi kući vratio preostale taoce i posmrtne ostatke Izraelaca koji su umrli u zatočeništvu.

Odupirao se istrazi o tome šta je dovelo do obavještajnih i vojnih neuspjeha koji su doveli do napada Hamasa. Sve to vrijeme i dalje se suočava sa pravnim problemima, uključujući dugotrajno suđenje za korupciju u kojem se tereti za prevaru i primanje mita.

Netanyahuov politički opstanak može ovisiti o ofanzivi na Rafah. Ako postigne dogovor o taocima koji prestane sa osvajanjem Rafaha, tvrdolinijaši u njegovoj koaliciji zaprijetili su da će srušiti vladu i pokrenuti nove izbore u trenutku kada su ankete predviđale da će izgubiti.

Da bi zadržao svoje partnere i spriječio ih da preduzmu izbore, na kojima će Likud biti desetkovan, a on smijenjen sa funkcije, on mora održati mit o 'totalnoj pobjedi' živim – a to je moguće samo ako izbjegava dogovore s Hamasom”, napisao je Anshel Pfeffer, kolumnista i autor Netanyahuove biografije, u dnevniku Haaretz.

Aviv Bushinsky, bivši glasnogovornik i šef osoblja Netanyahua, rekao je da izraelski lider ostaje fokusiran na primarni cilj rata - poraz Hamasa - zbog zabrinutosti za svoj imidž i naslijeđe.

Rekao je da je Netanyahu svoju karijeru označio kao "tvrdog momka protiv terora".

“On misli da će ga ovako pamtiti. On je deceniju obećavao da će kremirati Hamas”, rekao je Bushinsky. “Ako to ne učini, u mislima će ostati upamćen kao najgori premijer svih vremena.”

U međuvremenu, Biden se suočava sa rastućim protestima mladih Amerikanaca, segmenta biračkog tijela koji je kritičan za njegov reizbor.

I suočio se s odgovorom muslimanskih Amerikanaca, ključnog glasačkog bloka u državi Mičigen. Neki su zaprijetili da će uskratiti svoje glasove u novembru u znak protesta protiv vođenja rata od strane njegove administracije.

Senator iz Vermonta Bernie Sanders, saveznik Bidena koji je bio frustriran vođenjem rata od strane administracije, rekao je u četvrtak da bi Biden trebao ići dalje i obustaviti isporuku cjelokupnog ofanzivnog oružja Izraelu.

"Sjedinjene Države stoje i trebaju stajati uz svoje saveznike, ali naši saveznici također moraju stajati uz vrijednosti i zakone Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Sanders. “Moramo iskoristiti svu svoju moć da spriječimo da katastrofa u Gazi postane još gora.

U isto vrijeme, Biden se suočava s žestokim kritikama republikanaca, uključujući i pretpostavljenog predsjedničkog kandidata GOP-a za 2024. Trumpa, koji kažu da je njegova odluka da zadrži oružje izdaja ključnog saveznika na Bliskom istoku.

Ono što Biden radi u odnosu na Izrael je sramotno. Ako je bilo koji Jevrej glasao za Joe Bidena, trebalo bi da se stidi. Potpuno je napustio Izrael”, rekao je Trump novinarima u četvrtak.

Senator iz Idaha Jim Risch, najviši republikanac u senatskom komitetu za vanjske poslove, rekao je da je Bidenov potez "jednostavno klimanje lijevom boku" koji donosi "veliku pobjedu Hamasu".

Trvenja između američkih i izraelskih lidera nisu bez presedana.

Odnosi predsjednika Busha starijeg i izraelskog premijera Yitzhaka Shamira bili su zategnuti jer je republikanska administracija zaprijetila da će zadržati 10 milijardi dolara garancija zajma kako bi osujetila nove aktivnosti naseljavanja na Zapadnoj obali. Odnos Obame i Netanyahua obilježilo je obostrano nepovjerenje u demokratske napore da ponovo zapali bliskoistočni mirovni proces i napravi iranski nuklearni sporazum.

Uvijek je bilo rješenja ako se šefovi vlada zaista ne slažu. Možda ćemo doći do toga”, rekao je Elliot Abrams, visoki zvaničnik nacionalne sigurnosti u administraciji Georgea W. Busha. „Ali, naravno, ovo može biti neka vrsta problema koji se rješava sam od sebe tako što će jedan ili obojica možda otići sa funkcije“ za nekoliko mjeseci.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG