Linkovi

Ukrajina traži dodatnu pomoć dok se lideri NATO-a sastaju u Briselu


Muškarac uzima odjeću iz uništene kuće u gradu Žitomiru, na sjeveru Ukrajine, 23. marta 2022.
Muškarac uzima odjeću iz uništene kuće u gradu Žitomiru, na sjeveru Ukrajine, 23. marta 2022.

Lideri NATO-a sastaju se u četvrtak u Briselu kako bi razgovarali o svom kratkoročnom i dugoročnom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, koja je pokrenuta prije mjesec dana, i trebali bi čuti direktan apel ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za dodatnu pomoć.

Uoči sastanka, Zelenski je video porukom zatražio od članica NATO-a „efikasnu i neograničenu” podršku, uključujući oružje za ukrajinske snage.

Zelenski je, također, apelovao na ljude širom svijeta da održe javne proteste protiv ruske invazije.

„Dođite sa ukrajinskim simbolima da podržite Ukrajinu, da podržite slobodu, da podržite život”, rekao je Zelenski. „Dođite na svoje trgove, na svoje ulice, učinite se vidljivim i čujnim.”

Pored sastanka u NATO-u, američki predsjednik Joe Biden sastaje se u četvrtak s liderima G-7 i Evropskim vijećem. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je opći cilj da se čuje „odlučnost i jedinstvo koje smo vidjeli u proteklom mjesecu trajat će koliko god bude potrebno”.

Sullivan je rekao da to uključuje zemlje koje ispunjavaju obaveze isporuke vojne opreme Ukrajini, uvođenje postojećih sankcija protiv Rusije i traženje načina za povećanje i jednog i drugog zajedno s humanitarnom pomoći.

Biden bi trebao objaviti novi set sankcija protiv ruskih političkih ličnosti, oligarha i drugih entiteta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima u srijedu da se očekuje da će Alijansa objaviti raspoređivanje četiri nove borbene grupe na istočnom krilu Alijanse kao dio dodatnih odbrambenih mjera nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema Stoltenbergu, borbeno spremne jedinice treba da se rasporede u Bugarsku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku, čime će ukupan broj borbenih grupa NATO-a na istočnom krilu biti osam. Ostale borbene grupe NATO-a u potpunosti su operativne u baltičkim državama i Poljskoj od 2017.

Neke informaciju u izvještaju potiču od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG