Linkovi

NATO strahuje da bi ruski neuspjeh u Ukrajini mogao Putina da učini opasnijim


Ukrajinski vojnik na svom položaju u predgrađu Kijeva, Ukrajina.
Ukrajinski vojnik na svom položaju u predgrađu Kijeva, Ukrajina.

Visoki zapadni zvaničnici sve više u uznemireni da bi gubici Rusije u Ukrajini mogli da učine predsjednika Vladimira Putina opasnijim, a neki idu čak i do toga da ga upoređuju sa životinjom u kavezu spremnom da napadne.

Upozorenja iz Washingtona i Brisela dolaze pošto nove obavještajne procjene sugerišu da je do 20 posto ruskih vojnika poslatih u Ukrajinu ubijeno, ranjeno ili zarobljeno dok je borba Ukrajine protiv Moskve dovela gotovo do mrtve tačke.

"Ne znam da li možete da idete toliko daleko da kažete 'mrtve tačke', ali jasno je da poslije mjesec dana Rusija nije postigla skoro nijedan od svojih strateških ciljeva", rekao je visoki zvaničnik NATO, koji je u srijedu o pitanjima bezbjednosti razgovarao sa novinarima uz uslov anonimnosti.

"Oni su zaglavljeni u Kijevu. Zaustavljeni su u Harkovu. Zaustavljeni su u Černjigovu", rekao je zvaničnik.

I za razliku od nekih zvaničnka odbrane SAD-a koji su odbili da govore o ruskim žrtvama u Ukrajini zbog "niskog stepena povjerenja" u procjene, zvaničnici NATO kažu da je cijena na bojnom polju visoka.

NATO je u srijedu procenio da je između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika poginulo u borbi, zasnivajući procjenu na obavještajnim podacima iz Ukrajine i sopstvenim zapažanjima, uključujući informacije koje je slučajno objavila Moskva.

Kada se uračunaju ranjeni, zarobljeni i nestali vojnici, broj ruskih vojnika koji su odvedeni sa bojnog polja iznosi između 30.000 i 40.000, smatraju u Alijansi.

Ali zapadni zvaničnici upozoravaju da je Putin, umjesto da se povuče, odlučio da na neuspjeh odgovori još većom brutalnošću i taktikom koja podsjeća na prethodnu eru.

"Oni postižu više rezultata na jugu, ali cijena toga je apsolutno užasna", rekao je visoki zvaničnik NATO-a, optužujući Moskvu da pokušava da bombardovanjem natjera ukrajinski grad Marijupolj da se pokori.

"Ono što rade je tehnika Drugog svjetskog rata, stara 70 godina", rekao je zvaničnik. "Da biste došli do ovakve krajnosti, morate biti satjerani u ćošak i morate biti gurnuti u to da prekršite sva moralna ljudska pravila kako biste išli na takvu brutalnost."

Zvaničnik je dalje upozorio da neuspjeh Rusije da brzo potčini Ukrajinu pothranjuje Putinovu već duboku mržnju prema zapadnim vrijednostima, povećavajući šanse da on odluči da proširi sukob izvan Ukrajine.

"Savez je apsolutno u opasnosti", rekao je zvaničnik.

Sve je veća zabrinutost da bi se Putin mogao okrenuti oružju za masovno uništenje, bilo da je nuklearno, hemijsko ili biološko.

"Rusija mora da zaustavi zveckanje nuklearnom sabljom. Ovo je opasno i neodgovorno", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u srijedu u Briselu, uoči vanrednog sastanka šefova država Alijanse.

"Svaka upotreba nuklearnog oružja će suštinski promijeniti prirodu sukoba", rekao je Stoltenberg. "NATO je tu da zaštiti i odbrani sve saveznike i prenosimo vrlo jasnu poruku Rusiji da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da ga nikada ne treba voditi".

Putin je stavio ruske snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti samo tri dana nakon što su ruski tenkovi prvi put upali u Ukrajinu, a neki ruski zvaničnici izneli su ideju o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ako bude potrebno.

"Ako je to egzistencijalna pretnja za našu zemlju, onda se može koristiti u skladu sa našim konceptom", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak za CNN.

Američki odbrambeni zvaničnici rekli su ranije ove nedjelje da do sada nisu vidjeli nikakav pokret Rusije koji bi ih naveo da promijene stav Washingtona o nuklearnom odvraćanju.

Ali SAD su izrazile rastuću zabrinutost zbog mogućnosti da će Rusija upotrijebiti hemijsko oružje.

"Mislim da je to prava prijetnja", rekao je američki predsjednik Joe Biden novinarima u srijedu u Washingtonu prije nego što je napustio Bijelu kuću kako bi prisustvovao samitu NATO u Briselu.

Iako ne umanjuje postojanje opasnosti, visoki zvaničnik američke odbrane upozorio je u srijedu da se u ovom trenutku ne čini da se nazire ruski napad upotrebom hemijskog ili biološkog oružja.

"Nismo vidjeli nikakve neposredne znake da će doći do hem-bio [hemijskog ili biološkog] događaja koji bi izazvali Rusi", rekao je zvaničnik novinarima, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Zvaničnici NATO su, međutim, rekli da Alijansa ima razloga da vjeruje da eventualni napad nije isključen i da se pripremaju za dva podjednako zastrašujuća scenarija.

"Jedna je ono što se otvoreno naziva 'operacija lažne zastave' — ovaj put bi to bila nesreća u hemijskoj fabrici", rekao je visoki zvaničnik NATO, ukazujući na velike količine amonijaka, nitrata i drugih poljoprivrednih hemikalija u Ukrajini.

"Ako imate masovno oslobađanje tih agenasa, to je veoma opasno za stanovništvo", dodao je zvaničnik, upozoravajući da bi hemijski oblaci mogli da dovedu druge zemlje u regionu u opasnost.

Ali NATO je također zabrinut da bi Rusija mogla da oprez "baci u vjetar" i upotrijebiti rakete ili granate sa visoko smrtonosnim neurotoksinima da gađa Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG