Linkovi

Reuters: Putinov specijalni izaslanik napustio Rusiju zbog rata u Ukrajini


Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Anatolij Čubajs, na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu. (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Anatolij Čubajs, na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu. (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Anatolij Čubajs, arhitekta post-sovjetskih ekonomskih reformi u Rusiji, dao je otkaz na položaj specijalnog izaslanika Kremlja i napustio zemlju zbog rata u Ukrajini, prenosi agencija Reuters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Riječ je o do sada najvećem protestu jednog ruskog zvaničnika protiv invazije.

Čubajs, koji je jedno vrijeme bio šef kabineta bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina, napustio je položaj specijalnog predstavnika ruskog predsjednika Vladimira Putina za veze sa međunarodnim organizacijama, naveo je jedan od izvora za Reuters.

Na taj položaj postavljen je 2020. godine, sa ciljem da se "postignu ciljevi održivog razvoja", nakon što je podnio ostavku na čelo državnog tehnološkog preduzeća Rusnano, koje je vodio od 2008.

Anonimni izvori, na koje se poziva Reuters, naveli su da je Čubajs podnio ostavku zbog konflikta u Ukrajini. Jedan od izvora naveo je da ne planira da se vraća u Rusiju.

Kada je novinar Reutersa nazvao Čubajsa, bivši Putinov izaslanik je spustio slušalicu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Čubajs podnio ostavku.

Putin invaziju na Ukrajinu zove "specijalnom vojnom operacijom" za koju kaže da je bila neophodna zato što NATO proširenje prijeti Rusiji, te da bi zaustavio, kako tvrdi, "genocid" stanovnika Ukrajine koji govore ruskim jezikom od ruske aneksije Krima 2014. godine.

Ukrajina i njihovi zapadni saveznici odbacuju tvrdnje o genocidu i vjeruju da Rusija vodi neopravdani rat da bi okupirala susjednu zemlju, koju Putin zove vještačkom državom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG