Linkovi

Stoltenberg: NATO će vjerovatno rasporediti više trupa na istočnom krilu


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

NATO će u četvrtak vjerovatno donijeti odluku da pojača vojne snage na svom istočnom krilu, najavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg i istovremeno upozorio Rusiju protiv upotrebe nuklearnog oružja poslije invazije na Ukrajinu.

NATO je naglo povećao prisustvo na svojoj istočnoj granici, a od Baltika do Crnog mora raspoređeno je oko 40.000 vojnika. Također, planira da rasporedi četiri nove borbene jedinice u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

"Očekujem da će se lideri saglasiti da ojačaju poziciju NATO-a u svim oblastima, sa velikim povećanjem u istočnom dijelu Alijanse. Na kopnu, u vazduhu i na moru", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči samita u Briselu u četvrtak, kojem će prisustvovati i američki predsjednik Joe Biden.

Dodatne multinacionalne borbene jedinice biće raspoređene uz četiri postojeće, sa ukupno 5.000 vojnika, koje je NATO rasporedio u tri baltičke države i Poljsku poslije ruske aneksije Krima 2014. godine.

Stoltenberg je poručio da je ukrajinska kriza pokazala da NATO mora dugoročno da resetuje svoju poziciju odvraćanja i odbrane, što je pitanje o kojem će lideri razgovarati na narednom redovnom samitu krajem juna u Madridu.

"Postoji novi osjećaj hitnosti zato što ne možemo da uzimamo mir zdravo za gotovo", naglasio je generalni sekretar NATO-a.

Očekuje se i da NATO lideri usaglase dodatnu pomoć Kijevu, uključujući i opremu koja bi Ukrajini pomogla da se zaštiti od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji.

Stoltenberg je također upozorio Rusiju protiv upotrebe nuklearnog, biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini, i istovremeno naglasio spremnost Sjevernoatlantskog saveza da "štiti i brani saveznike protiv bilo koje prijetnje bilo kada".

"Rusija bi trebalo da prekine ovu opasnu, neodgovornu, nuklearnu retoriku. Rusija mora da shvati da nikada ne može da pobijedi u nuklearnom ratu", poručio je Stoltenberg i upozorio da bi upotreba biološkog ili hemijskog oružja imala "dalekosežne posljedice".

Također je pozvao Kinu da osudi ruski rat u Ukrajini i ne daje "materijalnu podršku" Moskvi.

Kina nije osudila rusku invaziju, ali je izrazila zabrinutost zbog rata, dok je zamjenik kineskog šefa diplomatije nedavno oštro osudio zapadne sankcije protiv Rusije.

"Za NATO, naročito je zabrinjavajuće što Kina sada, prvi put, dovodi u pitanje neke ključne principe bezbjednosti, uključujući i pravo svake evropske zemlje da bira svoj put", istakao je Stoltenberg.

U Briselu će u četvrtak biti održani i samiti Evropske unije i G7.

XS
SM
MD
LG