Linkovi

SAD: Ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini


Tijelo žrtve stradale u Mariupolju. (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Tijelo žrtve stradale u Mariupolju. (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Američka vlada procijenila je da su pripadnici ruskih snaga počinili ratne zločine tokom invazije na Ukrajinu, saopštio je u srijedu državni sekretar Antony Blinken.

"Naša procjena zasnovana je na pomnom preispitivanju dostupnih javnih i informacija iz obavještajnih izvora. Kao što je slučaj sa bilo kojim navodnim zločinom, nadležni sud će na kraju biti odgovoran za uvtrđivanje krivice u specifičnim slučajevima", naveo je Blinken u saopštenju.

Dodao je da ima "brojnih kredibilnih izvještaja o nasumičnim i namjernim napadima na civile, kao i o drugim zvjerskim zločinima".

"Ruske snage su uništile stambene zgrade, škole, bolnice, vitalnu infrastrukturu, civilna vozila, tržne centre, kola hitne pomoći, a poginule su ili ranjene hiljade civila. Mnogi objekti, koje su ruske snage pogodile, su jasno označeni za civilnu upotrebu. To obuhvata porodilište u Mariupolju. Također, obuhvata napad na pozorište u Mariupolju, jasno označeno sa rječju "deti" - što je ruski naziv za djecu - ogromnim slovima vidljivim iz vazduha", poručio je Blinken.

Ocijenio je i da su Putinove snage koristile iste taktike u Groznom, u Čečeniji i u Alepu, u Siriji gdje su, kako je naveo, intenzivirale bombardovanje gradova da bi slomile volju naroda.

"Svakog dana nastavka brutalnih napada ruskih snaga, raste broj ubijenih i povrijeđenih nevinih civila, uključujući žene i djecu", naglasio je američki državni sekretar i citirao podatke zvaničnika da je samo u Mariupolju do 22. marta poginulo više od 2.400 civila, te da su Ujedinjene nacije, ne računajući taj grad, potvrdile više od 2.500 žrtava i ranjenih, dok istovremeno naglašavaju da je stvaran broj vjerovatno veći.

"Američka vlada nastaviće da prati izvještaje o ratnim zločinima i dijeliće informacije sa saveznicima, partnerima, međunarodnim institucijama i organizacijama. Posvećeni smo traženju odgovornosti, svim raspoloživim sredstvima, uključujući krivično gonjenje", zaključio je Blinken u saopštenju.

Predsjednik Joe Biden je prošle nedjelje nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "ratnim zločincem" zbog napada na Ukrajinu.

Rusija odbacuje optužbe da napada civile i tvrdi da je cilj ofanzive, koju naziva specijalnom vojnom operacijom, da se demalitarizuje i denacifikuje Ukrajina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG